• Novinky

            • Zápis žiakov do 1. ročníka

            •                                                                     Vážení rodičia, milé deti! 

               

              Pozývame Vás na zápis žiakov do 1. ročníka,

              ktorý sa koná  od 1. apríla  do 30. apríla 2022

               

              Zápis žiakov sa uskutoční elektronickou formou  v časti  Elektronická prihláška

              • V záložke Elektronická prihláška bude od 1. apríla 2022 sprístupnený formulár  prihlášky, ktorý je potrebné dôkladne vyplniť na základe údajov v rodnom liste dieťaťa, v občianskom preukaze zákonných zástupcov a odoslať.
              • Rodičia, ktorí nemajú prístup k internetu, vyplnia prihlášku priamo pri zápise v škole.
              • Elektronická prihláška bude odoslaná na e-mail školy a v školskom informačnom systéme zaregistrovaná.
              • Ak ste vyplnili a odoslali elektronickú prihlášku správne, príde Vám o tom potvrdzovací email, preto e-mail aspoň jedného zo zákonných zástupcov je povinný údaj, ktorý musí byť vyplnený.
              • Po ukončení zápisu pozveme oboch zákonných zástupcov do školy. Pri dodržaní všetkých aktuálnych hygienicko-epidemiologických opatrení  spojených s COVID-19  overíme a skontrolujeme údaje na prihláške na základe predloženého rodného listu dieťaťa a občianskych preukazov zákonných zástupcov, ktorí  ju následne podpíšu. V prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je potrebné do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2022 predložiť spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
              • V prípade, že nebude možné, aby sa na podpísanie prihlášky dostavili obaja zákonní zástupcovia, prítomný zákonný zástupca si môže stiahnuť tlačivo „Súhlas druhého zákonného zástupcu so zápisom“, ktoré už vyplnené a podpísané druhým zákonným zástupcom prinesie so sebou. Tlačivo tu: SUHLAS_ZaKONNEHO_ZaSTUPCU.docx
              • V prípade, že druhý rodič nežije v spoločnej domácnosti a nie je možné získať jeho písomný súhlas, vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2) Tlačivo tuPriloha_c.2.docx Zároveň je potrebné doniesť kópiu rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do výchovy s určením rodičovských práv, z ktorého je zrejmé, komu je dieťa zverené do výchovy.:

              V prípade, že  rodičia nemajú možnosť podať prihlášku elektronicky, zápis je možné uskutočniť osobne  v škole od 1. apríla do 30. apríla 2022.

              Na zápis je potrebné priniesť´:

              • rodný list dieťaťa,
              • občianske preukazy oboch rodičov dieťaťa; v prípade, že nie je možné, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia, je potrebné predložiť Čestné prehlásenie neprítomného rodiča so súhlasom zápisu dieťaťa do 1. ročníka v ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava Snina. Tlačivo „Súhlas druhého zákonného zástupcu so zápisom“ je možné stiahnuť si tu SUHLAS_ZaKONNEHO_ZaSTUPCU.docx alebo si ho môžete vyzdvihnúť už vytlačené na sekretariáte školy,
              • v prípade úpravy rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu zákonný zástupca predloží rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Budúci žiaci dostanú:

              • zoznam školských pomôcok pre 1. ročník ZŠ (pri zápise),
              • súbor písaniek k šlabikáru (pri nástupe do školy v septembri) zdarma.

              Škola ponúka:

              1. vyučovanie anglického jazyka od 1. ročníka a druhého cudzieho jazyka  od 5. ročníka,
              2. zvyšovanie čitateľskej, finančnej a počítačovej gramotnosti žiakov,
              3. využívanie moderných učebných pomôcok, počítačovej techniky,
              4. prípravu žiakov na vedomostné súťaže, predmetové olympiády a testovanie T5, T9,
              5. výchovno-vzdelávaciu činnosť v čase mimo vyučovania,  starostlivosť o deti v ŠKD  počas ranných hodín od 6.30 do 7.30 hod., po vyučovaní do 16.30 hod.,
              6. kurzy plávania a lyžiarskeho výcviku,
              7. pobyty žiakov 1. stupňa v škole v prírode,
              8. činnosť žiakov v projektoch Environprojekt, Zdravie a bezpečnosť,  
              9. pestrú ponuku záujmového vzdelávania (jazykové, umelecké, prírodovedné, matematické, počítačové, športové, turistické a iné krúžky),
              10. dve telocvične, multifunkčné  ihrisko,
              11. poznávacie výlety,  exkurzie, besedy, prednášky,  
              12. absolvovanie praktického výcviku na detskom dopravnom ihrisku,
              13. spoluprácu s detskou organizáciou Fénix Poloniny,
              14. školské športové strediská zápasenia,
              15. spoluprácu  oblasti záujmového vzdelávania s Centrom voľného času Snina, SZUŠ Merlin, ZK Slávia Snina, Black Tiger Taekwondo klub Snina,
              16. rôzne formy enironmentálnych aktivít,
              17. mliekomat Rajo,
              18. zabezpečenie poskytnutia prvej pomoci automatickým externým defibrilátorom (AED) umiestneným vo vestibule školy.

              Legislatíva k zápisu:

              Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

              Zápis je určený pre deti narodené od 1. 9. 2015 do 31. 8. 2016. Ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2022 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

              Zákonný zástupca môže zapísať dieťa iba na jednu školu, spravidla na školu, ktorá je spádová s ohľadom na trvalé (prechodné) bydlisko dieťaťa. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na vzdelávanie. V tomto prípade oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

            • Lyžiarsky kurz Plejsy

            • Na svahoch lyžiarskeho strediska v Relax centre Plejsy, ktoré sa rozprestiera v severnej časti Krompašského vrchu, absolvovali v dvoch turnusoch lyžiarsky kurz žiaci 7. a 8. ročníka. Podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré. Lyžiarske svahy v okolí strediska sú pre žiakov primerané, vhodné pre  úplných začiatočníkov i pokročilých lyžiarov. Účastníkom lyžiarskeho kurzu pobyt spríjemnilo pekné ubytovanie i ďalšie priestory na oddych a tiež ústretovosť personálu.

            • Víťazstvo v projekte

            • V hlasovacom projekte Pohybom k zdraviu v programe Tesco „Vy rozhodujete, my pomáhame“ sme sa stali víťaznou školou. Získali sme finančnú podporu 1300 €, ktoré použijeme na zhotovenie workoutovej zostavy na školskom ihrisku.

              Ďakujeme všetkým, ktorí ste nás podporili a veríme, že využijete možnosť aktívne stráviť voľný čas cvičením v areáli našej školy.