• Novinky

            • Botanikiáda

            • Dvanásty ročník Botanikiády niesol podtitul Voda, základ života. Hlavným cieľom projektu Botanikiáda je vzbudiť záujem talentovaných žiakov o oblasť botaniky prostredníctvom hravej formy súťaže. Do projektu Botanikiáda sa na našej škole zapojili všetci žiaci piateho ročníka. Najprv absolvovali školské kolo formou on-line testu. Dve najúspešnejšie žiačky školského kola Mária Dúcka a Sofia Kočanová sa zúčastnili 24. mája 2023 regionálneho kola v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
              Na žiakov čakali problémové úlohy na šiestich stanovištiach, ktoré boli rozmiestnené v celom areáli botanickej záhrady, nevynímajúc expozičný skleník, okolie bazénov či parenísk. Žiaci si overili aj svoje praktické zručnosti pri presádzaní rastliny Heliotropium - skrutec peruánsky, ktorú si odniesli domov. Spoznali nových kamarátov a zažili množstvo príjemných chvíľ a čo je najdôležitejšie spomedzi 70 súťažiacich patrili medzi najúspešnejších riešiteľov a boli ocenení diplomom a malými darmi.

            • Ďalší pekný úspech našej školy

            • Žiačky 5. ročníka Mária Dúcka, Natália Fedorcová, Júlia Kočanová, Sofia Kočanová a Antónia Kozejová nás úspešne reprezentovali v územnej súťaži Družstiev mladých zdravotníkov I. stupňa a získali 2. miesto.

            • Čas premien

            • Dievčatám 7. - 8. ročníka v rámci biológie v súlade s témou kultivovaného dospievania  pripravili MUDr. Jana Kulanová a MUDr. Diana Hrehová Kulanová zaujímavú besedu.

              Veríme, že toto stretnutie pomohlo dievčatám zorientovať sa v otázkach dospievania a uľahčí im vstup do novej etapy života.

              Obom lekárkam patrí úprimné poďakovanie za ich ústretovosť a profesionálny prístup.

            • Čítajme si

            • Celoslovenský detský čitateľský maratón, ktorý organizuje Linka detskej istoty, sa stal v našej škole neoddeliteľnou súčasťou aktivít, ktoré podporujú a zvyšujú záujem detí o čítanie kníh.

              V priebehu celého týždňa (22. 5. 2023 - 26. 5. 2023) každý žiak prečítal úryvok z knihy a tým sa aktívne zapojil do projektu „Čítajme si“. Každé dieťa zároveň dostalo knižnú informačnú záložku, na ktorej sú uvedené kontakty na Linku pomoci pre deti a mladých ľudí.

               V dnešnej pretechnizovanej dobe je pre deti často jednoduchšie a lákavejšie siahnuť po mobile či tablete ako po knihe. Tento projekt im pomáha uvedomiť si, že aj kniha môže mať v ich živote dôležité miesto.

              Čítanie kníh patrí k zmysluplnému vyplneniu voľného času. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť dieťaťu ponoriť sa do sveta fantázie,  ponúka tiež chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou a relaxovať. Umožňuje naberať množstvo informácií, inšpirácií či vedomostí.

            • Škola v prírode

            • Štvrtáci našej školy sa zúčastnili pobytu školy v prírode v prekrásnom prostredí Národného parku Muránska planina v Slovenskom raji. V ubytovacom zariadení penzión Suchá v obci Vernár prežili krásne chvíle plné radosti a spoločných zážitkov.

              V režime dní pobytu sa striedali vyučovacie aktivity s aktivitami animačného programu. Pobyt v škole v prírode potvrdil svoju zmysluplnosť. Všetky deti spoločne prekonali úskalia odlúčenia od rodičov, dokázali im svoju samostatnosť, vývinovú zrelosť a potvrdili im, že môžu byť na nich právom hrdí. Domov odchádzali s plným batohom nových zážitkov, videli kus našej krajiny a  získali devízu do života, ktorú nestratia.