• Novinky

            • Korčuliarsky kurz prvákov

            • Naši prváci absolvovali týždenný kurz korčuľovania na zimnom štadióne v Humennom.

              Mnohé z detí sa postavili na korčule prvýkrát a tento kurz bol pre ne veľkou výzvou. Iné sa zasa v korčuľovaní zdokonalili. Všetci s radosťou statočne „bojovali“ s ľadom a zároveň rozvíjali  svoje pohybové zručnosti.

              Tréneri HK Humenské levy sa deťom ochotne venovali a trpezlivo im pomáhali  prekonávať prvé prekážky na ľade. Deti robili výrazné pokroky a za krátky čas sa z nich stali šikovní korčuliari, ktorí nedočkavo čakali na každý nasledujúci deň, ktorý im priniesol ďalšie veselé zážitky.

              Záver kurzu sa niesol v znamení „olympijských hier“ s netradičnými športovými  disciplínami za účasti zástupcu primátora Ing. Štefana Janka, ktorý prijal pozvanie na toto podujatie a   prezidenta HK Mládež Snina pána Iva Miku, vďaka ktorému sa mohol korčuliarsky kurz zrealizovať.

              Všetkým prváčikom patrí veľká pochvala za výborné zvládnutie kurzu.

              https://youtu.be/5_V6q2JEq-Y

               

            • Zápis žiakov do 1. ročníka

            •                                                                   

                Vážení rodičia, milé deti! 

                                                                             

              Pozývame Vás na zápis žiakov do 1. ročníka, ktorý sa koná od 1. apríla do 30. apríla 2023

               

              Zápis žiakov sa uskutoční elektronickou formou  v časti  Elektronická prihláška

              • V záložke Elektronická prihláška bude od 1. apríla 2023 sprístupnený formulár  prihlášky, ktorý je potrebné dôkladne vyplniť na základe údajov v rodnom liste dieťaťa, v občianskom preukaze zákonných zástupcov a odoslať.
              • Rodičia, ktorí nemajú prístup k internetu, vyplnia prihlášku priamo pri zápise v škole.
              • Elektronická prihláška bude odoslaná na e-mail školy a v školskom informačnom systéme zaregistrovaná.
              • Ak ste vyplnili a odoslali elektronickú prihlášku správne, príde Vám o tom potvrdzovací email, preto e-mail aspoň jedného zo zákonných zástupcov je povinný údaj, ktorý musí byť vyplnený.
              • Súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (príloha č.3), ktoré je potrebné vytlačiť, podpísať a doniesť po ukončení zápisu do školy.
              • Po ukončení zápisu pozveme oboch zákonných zástupcov do školy. Pri dodržaní všetkých aktuálnych hygienicko-epidemiologických opatrení  spojených s COVID-19  overíme a skontrolujeme údaje na prihláške na základe predloženého rodného listu dieťaťa a občianskych preukazov zákonných zástupcov, ktorí  ju následne podpíšu. V prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je potrebné do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2023, predložiť spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
              • V prípade, že nebude možné, aby sa na podpísanie prihlášky dostavili obaja zákonní zástupcovia, prítomný zákonný zástupca si môže stiahnuť tlačivo „Písomné vyhlásenie“ (príloha č. 2), ktoré už vyplnené a podpísané druhým zákonným zástupcom prinesie so sebou. 
              • V prípade, že druhý rodič nežije v spoločnej domácnosti a nie je možné získať jeho písomný súhlas, vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať čestným vyhlásením zákonného zástupcu v prílohe č. 1). Zároveň je potrebné doniesť kópiu rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do výchovy s určením rodičovských práv, z ktorého je zrejmé, komu je dieťa zverené do výchovy. 

              V prípade, ak:

              • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,
              • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

              V prípade, že  rodičia nemajú možnosť podať prihlášku elektronicky, zápis je možné uskutočniť osobne  v škole od 1. apríla do 30. apríla 2023.

              Na zápis je potrebné priniesť´:

              • rodný list dieťaťa,
              • občianske preukazy oboch rodičov dieťaťa
              • v prípade úpravy rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu zákonný zástupca predloží rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Budúci žiaci dostanú:

              • zoznam školských pomôcok pre 1. ročník ZŠ (pri zápise),
              • súbor písaniek k šlabikáru (pri nástupe do školy v septembri) zdarma.

              Škola ponúka:

              1. vyučovanie anglického jazyka od 1. ročníka a druhého cudzieho jazyka  od 5. ročníka,
              2. zvyšovanie čitateľskej, finančnej a počítačovej gramotnosti žiakov,
              3. využívanie moderných učebných pomôcok, počítačovej techniky,
              4. prípravu žiakov na vedomostné súťaže, predmetové olympiády a testovanie T9,
              5. precvičovanie učiva prostredníctvom inteligentnej učebnice Smartbooks,
              6. výchovno-vzdelávaciu činnosť v čase mimo vyučovania, starostlivosť o deti v ŠKD  počas ranných hodín od 6.30 do 7.30 hod., po vyučovaní do 16.30 hod.,
              7. kurzy plávania, korčuľovania a lyžovania pre žiakov prvého aj druhého stupňa,
              8. pobyty žiakov 1. stupňa v škole v prírode,
              9. činnosť žiakov v projektoch Enviroprojekt, Zdravie a bezpečnosť,  
              10. pestrú ponuku záujmového vzdelávania (jazykové, umelecké, prírodovedné, matematické, počítačové, športové, turistické a iné krúžky),
              11. dve telocvične, multifunkčné a workoutové ihrisko,
              12. poznávacie výlety, exkurzie, besedy, prednášky,  
              13. absolvovanie praktického výcviku na detskom dopravnom ihrisku v spolupráci s DDI Onder Sobrance,
              14. spoluprácu s detskou organizáciou Fénix Poloniny,
              15. spoluprácu v oblasti záujmového vzdelávania s Centrom voľného času Snina, SZUŠ Merlin, ZK Slávia Snina, Black Tiger Taekwondo klub Snina,
              16. rôzne formy enironmentálnych aktivít,
              17. mliekomat Rajo,
              18. zabezpečenie poskytnutia prvej pomoci automatickým externým defibrilátorom (AED) umiestneným vo vestibule školy.

              Legislatíva k zápisu:

              Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

              Zápis je určený pre deti narodené od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2017. Ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2023 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

              Zákonný zástupca môže zapísať dieťa iba na jednu školu, spravidla na školu, ktorá je spádová s ohľadom na trvalé (prechodné) bydlisko dieťaťa. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na vzdelávanie. V tomto prípade oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.