• Novinky

            • Oznam

            • Na základe opatrenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR (aktualizované 11.10.2020)

              sa do odvolania ruší ranné schádzanie žiakov ŠKD.

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania počas obdobia od 1.10.2020 (aktualizované)

            • Riaditeľstvo školy v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou COVID-19 a na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR a MŠVVaŠ SR zo dňa 30.09.2020 oznamuje, že naďalej upravuje podmienky k organizácii výchovy a vzdelávania a zároveň Vás vyzýva k ich dôslednému dodržiavaniu.

              • Prevádzka školy sa bude realizovať za dodržiavania určených hygienických, epidemiologických a bezpečnostných pravidiel, počas vyučovania budú zabezpečené všetky potrebné hygienické podmienky.
              • Pri vstupe do školy sa bude vykonávať naďalej ranný filter, ranné meranie teploty žiakov  povereným zamestnancom.
              • Výchovno-vzdelávací proces prebieha od 01.10.2020 podľa rozvrhu hodín, vyučovanie náboženskej výchovy sa nebude deliť na skupiny z dôvodu nemiešania žiakov, pravoslávne vyučovanie sa bude čiastočne vyučovať dištančne.
              • Etická výchova v ročníkoch 1.-9. sa bude vyučovať dištančne.
              • Telesná výchova sa realizuje len v exteriéri (školské ihrisko, multifunkčné ihrisko). Telocvičňa a ostatné jej vnútorné priestory sa od 1.10.2020 až do odvolania nevyužívajú.
              • Telesná výchova a hudobná výchova sa bude realizovať len teoretickou formou (opatrenia vyplývajúce z manuálu opatrení pre školu).
              • Žiaci 2. stupňa a všetci zamestnanci školy povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy (žiaci vrátane svojej triedy aj počas vyučovacej hodiny). Pre žiakov 1. stupňa naďalej nie je povinnosť nosiť rúško v interiéri školy v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu.
              • Aktivity pre žiakov sa budú organizovať tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.
              • Krúžková činnosť sa zatiaľ nerealizuje.
              • Činnosť v ŠKD bude zabezpečená za dôsledného dodržiavania hygienických opatrení.
              • Organizácia školského stravovania bude pokračovať podľa rozpisu tried tak, aby sa triedy nepremiešavali so zabezpečením povinnej pravidelnej dezinfekcie rúk.
              • Celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov 1.- 3. ročníka ZŠ podľa zákona č. 440/201 Z. z. § 58 písm. p) sa bude realizovať najskôr do dvoch mesiacov od skončenia mimoriadnej situácie (v rámci školského roka).

               

              Zákonný zástupca

              • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy, resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení RÚVZ SR).
              • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
              • Zákonnému zástupcovi nebude umožnené vstupovať do priestorov školy. V nevyhnutnom prípade žiaka môže v budove školy sprevádzať vždy len jeden zákonný zástupca. Odporúčame minimalizovanie zhromažďovania osôb pred základnou školou.
              • Komunikuje so zamestnancom školy (vedenie školy, učiteľ, vychovávateľ) len prostredníctvom on line.
              • Ak sa žiak z akéhokoľvek dôvodu nezúčastní vyučovania, zákonný zástupca musí túto skutočnosť oznámiť triednemu učiteľovi telefonicky, správou cez eduPage, mailom.

               

              • Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola žiakovi nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. 

               

              Usmernenie je platné a účinné dovtedy, kým nebude na webovom sídle MŠVVaŠ SR zverejnená jeho aktualizácia.

            • Národný projekt

            • Od septembra 2020 sme sa zapojili do projektu   „Pomáhajúce profesie 2 v edukácii detí a žiakov“.

              Motívom k uchádzaniu sa o tento projekt bola túžba vytvoriť rovnaké možnosti vzdelávania pre všetkých žiakov našej školy pomocou inkluzívneho tímu a pedagogických asistentov.

              Inkluzívny tím zložený zo školských špeciálnych pedagógov poskytuje odbornú a kompenzačnú pomoc žiakom  so špeciálnymi výchovnovzdelávacími problémami a zároveň skvalitňuje vzdelávanie aj ostatných žiakov našej školy. Podieľa sa na zabezpečovaní špeciálnej starostlivosti o každého žiaka individuálne, adekvátne jeho špeciálno-pedagogickým potrebám. Každý člen je erudovaným odborníkom vo svojom odbore a má jasne určenú úlohu v rámci tímu.

              Narastajúci počet žiakov s poruchami učenia, aktivity a pozornosti a žiakov s poruchou autistického spektra znamená zmeny pre všetkých zúčastnených na vzdelávacom a výchovnom procese. Aby sme túto zmenu dokázali zvládnuť čo najlepšie, snažíme sa poskytnúť podporu pre žiakov v triedach, učiteľom aj vychovávateľom formou personálneho posilnenia o pedagogických asistentov.

              Pedagogický asistent pracuje so žiakmi priamo na vyučovacej hodine. Je pomocníkom učiteľa i žiaka a spolutvorcom dobrej atmosféry v triede.

              V aktuálnej situácii, v ktorej sa školy nachádzajú v dôsledku dopadov pandémie, je národný projekt považovaný za významnú súčasť opatrení na opätovný návrat škôl do štandardného vzdelávacieho režimu.

              Každý žiak má právo na vzdelanie, no ak chceme každému žiakovi poskytovať kvalitné vzdelávanie, je potrebné mať vytvorené podmienky materiálne aj personálne. A práve to bolo motiváciou našej školy k uchádzaniu sa o tento projekt, ktorý bol aj schválený. 

            • Svetový čistiaci deň

            • Aj žiaci našej školy sa zapojili do projektu Vezmi si ma zameraného na zber pohodeného odpadu v prírode. K ich nadšeniu prispel aj turistický výstup na Sninský kameň. 

            • Oznam

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v základných školách pre školský rok 2020/2021 - aktualizovaný dokument MŠVVaŠ SR zo dňa 16.9.2020

              Aktualizovaný Manuál pre základné školy a školské zariadenia (16.9.2020) obsahuje informácie o opatreniach, ktoré sa podľa epidemiologickej situácie sprísňujú a predlžujú. Ich dodržiavanie sa odporúča aj počas ďalšieho obdobia do 30.9.2020, resp. do odvolania.
               

            • Oznam

            • V dňoch od 9. 9. 2020 do 11. 9. 2020 bolo žiakom IV. C triedy udelené riaditeľské voľno z dôvodu  podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 u jedného z rodinných príslušníkov žiaka.  V záujme ochrany všetkých žiakov sme sa preventívne  rozhodli ponechať celú triedu  na uvedené obdobie v domácej izolácii. V týchto dňoch sa žiaci budú vzdelávať dištančne.

            • Deň kroja

            • Žiaci našej školy sa zapojili do celonárodného projektu na podporu zachovania kultúrneho dedičstva národa a zvýšenia povedomia o slovenských ľudových tradíciách Deň kroja.

              Mnohí prišli do školy oblečení v ľudových krojoch, čím vyjadrili hrdosť na svojich predkov a ich kultúrno-spoločenské dedičstvo. Krásu krojov umocnili spevom ľudových piesní regiónu Horný Zemplín a tradičným tancom.

              Prejavili tak svoju lásku k folklóru a tradíciám aj spolužiakom i rodinným príslušníkom. 
               

            • Zabojujme spolu o titul "Naj škola"

            • Od pondelka 31.08.2020 do 13.09.2020 bude opäť možnosť hlasovať za našu školu na www.najskola.sk. Bude vás to stáť len pár sekúnd času, ale naši žiaci budú mať zážitok na celý život.  Hlavná finančná výhra pre školu tiež stojí za to.

               

            • Oznam o začiatku školského roka 2020/2021

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční  v stredu dňa 2.9.2020 nasledovne:


              Žiakov 2. - 4. ročníkov privítajú triedne učiteľky pred hlavným vchodom od 8:30 - 8:40 hod.,

              žiakov 5.A, 5.B, 5.C, 6.A, 6.C, 7.B, 7.C tr. pred bočným vchodom od 8:30 - 8:40 hod.,

              žiakov 6.B, 7.A tr. a 8. - 9. ročníkov pred  zadným vchodom (s prístreškom) od 8:40 - 8:50 hod.


              Žiaci budú mať slávnostné otvorenie v triedach so svojimi triednymi učiteľkami.

              Zákonní zástupcovia do budovy školy nevstupujú.

              Nezabudnite si priniesť rúško, podpísaný zdravotný dotazník a vyhlásenie o bezinfekčnosti.


              Žiakov 1. ročníka privítame 9:00 hod. v areáli školy na trávnatom ihrisku, v prípade nepriaznivého počasia v školskej jedálni (vstup cez hlavný vchod). Vstup do priestorov školy je zákonným zástupcom povolený iba s rúškom. Vyhlásenie o bezinfekčnosti a zdravotný dotazník odovzdajú zákonní zástupcovia triednej učiteľke. O všetkých potrebných informáciách ohľadom organizácie vyučovania budú zákonní zástupcovia informovaní triednymi učiteľkami v prvý školský deň.


              Prihlásenie na školské stravovanie je potrebné uskutočniť prostredníctvom EduPage v sekcii Prihlasovanie - Pridelené akcie na vyplnenie. Zároveň je potrebné priniesť vypísaný zápisný lístok. 


              Tlačivá je možné si stiahnuť v prílohách, prípadne v pracovných dňoch vyzdvihnúť pri vchode do budovy školy.


              Tešíme sa na Vás!

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v základných školách pre školský rok 2020/2021

            • V škole prebieha od 2. 9. 2020 riadne školské vyučovanie. Dochádzka na vyučovanie je pre žiakov povinná. Pri príprave školského roka 2020/2021 škola zohľadňuje možnosť zhoršenia epidemiologickej situácie.

              V čase od 2. 9. 2020 do 14. 9. 2020 je používanie rúšok v interiéri školy resp. školského zariadenia

              pre žiakov 2. stupňa, rúšok/štítov pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a nepedagogických zamestnancov povinné. Pre žiakov 1. stupňa sú rúška odporúčanéOd 16. 9. 2020  platia pre nosenie rúšok  uvedené pravidlá pre jednotlivé fázy.

              Základná škola vyčlení na začiatku šk. roka  jednu miestnosť  určenú na bezprostrednú izoláciu.

               

              Zásadné pravidlá:

              Pri podozrení na ochorenie žiaka/pracovníka prvý kontakt rodiča/pracovníka (nie riaditeľa) so všeobecným lekárom len telefonicky!!! Škola, rodič, pracovník školy nekontaktuje RÚVZ.

              Dodržovať zásady R.O.R. (ruky-odstup-rúško) v zmysle pokynov jednotlivých fáz.

              V čase do 14. 9. 2020  nespájať  žiakov vo vyučovaní skupiny žiakov z rôznych tried. Podľa možností neorganizovať činnosť v ŠKD v zberných skupinách.

              1. Oznam zákonným zástupcom, sprevádzajúcim osobám a žiakom

              Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy.

              Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.

              2.       Zákonný zástupca

              • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri  odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (noseni  rúšok, dodržiavanie odstupov,  dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).
              • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade  potreby) a  papierové jednorazové vreckovky.
              • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky základnej školy a školského klubu detí    na školský rok 2020/2021.
              • Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné prehlásenie alebo po každom prerušení      dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak    neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené  karanténne opatrenie.
              • V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii  informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne  nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast   alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

               

              3.       Špeciálne usmernenie počas obdobia pri otvorení školského roku 2020/2021

                      Počas obdobia 2.9. – 14.9.2020 sa:

              • neorganizuje hromadné otvorenie školského roku s výnimkou prvého ročníka, ktoré, ak je to možné, uskutoční sa len v exteriéri s dostatočným odstupom a rúškami a výhradne len v sprievode zákonných zástupcov. Ak sa pre nepriazeň počasia nedá realizovať v exteriéri, tak bude individuálne v každej prváckej triede. Ostatné triedy majú otvorenie školského roku bez sprievodcov v triede.
              •  Pri vstupe do školy sa vykonáva ranný filter.
              •  Žiaci prvého stupňa majú odporúčané nosiť rúška, ostatní žiaci povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, vrátane svojej triedy v interných priestoroch školy.
              • Vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť a odporúča sa ich dodržiavanie aj počas obdobia 16. 9. – 23. 9. 2020.

               

            • Piaty deň letnej školy

            • PIATOK – 21.8.2020           Objavujeme históriu baníctva a železiarskej výroby vo Vihorlatských vrchoch

              8.00 – 10.00 hod.     Ranný kruh, vyhodnotenie aktivít celého týždňa a prezentácia projektových prác

              10.00 – 11.00 hod.   Presun do Zemplínskych Hámrov - Hámorsky náučný chodník

              11.00 – 13.00 hod.   Prehliadka náučného chodníka

              13.00 – 14.00 hod.   Obed

              14.00 – 17.00 hod.   Športová činnosť, oddych na kúpalisku

              17.00 – 18.00 hod.   Návrat

               

            • Štvrtý deň letnej školy

            • ŠTVRTOK – 20.8.2020          Čo sme nezabudli cez prázdniny

              8.00 – 9.30 hod.     Ranný kruh, Jazykové aktivity v prísloviach a porekadlách, čítanie s porozumením

              9.30 – 11.00 hod.    Matematické aktivity

              11.00 – 12.00 hod.  Obed

              12.00 – 16.00 hod.  Čo všetko sa nachádza v lese ? - RO Rybníky - Giglovo (Vojnový cintorín z roku 1914

                                               so 189 vojakmi pochovanými v 10 hrobov)

               

            • Tretí deň letnej školy

            • STREDA – 19.8.2020       Spolupráca a priateľstvo

              „Ak by sme nemali priateľov po boku, naše dni by boli chudobné. Stále by nám niečo chýbalo. Ak si si našiel priateľa, tvojou povinnosťou je chrániť ho a mať ho úprimne rád. Každý z nás je zodpovedný za tento poklad“.

              8.00 – 11.00 hod.   Práca na projektoch – spracovanie zážitkov

              11.00 – 12.00 hod. Obed

              12.00 – 14.00 hod. Spoločenskovedné aktivity – Just dance

              14.00 – 16.00 hod. Športovo pohybové aktivity, 

                                              prosociálne hry zamerané na verbálnu a neverbálnu komunikáciu v telocvični školy

            • Druhý deň letnej školy

            • UTOROK – 18.8.2020           Cestujeme za históriou

              8.00 – 9.10 hod.     Zraz účastníkov LŠ, presun vlakom do Kamenice nad Cirochou

              9.10 – 9.30 hod.     Pešia turistika na Ranč pod Vihorlatom Kamienka

              9.30 – 11.00 hod.   Aktivity na ranči (Jazda na koni)

              11.00 – 12.00 hod. Obed na ranči - opekačka

              12.00 – 14.00 hod. Pokračovanie v aktivitách (lukostreľba)

              14.00 – 15.00 hod. Cesta do školy

              15.00 – 16.00 hod. Vyhodnotenie dňa, spracovanie informácií

               

            • A začala letná škola...

            • PONDELOK – 17.8.2020                 Putovanie po kultúrnych pokladoch mesta Snina

              8.00 – 9.00 hod.  Ranný kruh, priateľské stretnutie, informácia o programe dňa

              9.00 – 10.00 hod.  Návšteva MsÚ – stretnutie s primátorkou, vedúcou odboru školstva, náčelníkom polície,      oboznámenie  sa s fungovaním úradu, zistenie aktuálnych informácií na matrike

              10.00 – 12.00 hod.  Putovanie po kultúrnych pamiatkach mesta (klasicistický kaštieľ, malý kaštieľ, fontána so sochou Herkula, historický park pri kaštieli)

              12.00 – 13.00 hod.  Obed v školskej jedálni

              13.00 – 15.00 hod.  Ďalšie putovanie po kultúrnych pamiatkach mesta (kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, židovský cintorín, pomník vzniku Československej republiky)

              15.00 – 16.00 hod. Pohybové aktivity na školskom ihrisku, oboznámenie s programom nasledujúceho dňa, vyhodnotenie 

            • Letná škola

            • Naša Letná škola čaká svojich prázdninujúcich žiakov.

              Stretneme sa 17.08.2020 o 8.00 hod. pred hlavným vchodom školy. 

              Časový harmonogram: 17.08. - 21.08.2020 (pondelok -piatok),  8:00 - 16:00 hod.

              Strava - obed je zabezpečený v školskej jedálni.

              S programom budú žiaci oboznámení pri prvom stretnutí.

              Tešíme sa na Vás!