• Novinky

            • Zdravý balíček je náš

            • Vďaka odhodlaniu a vynaloženej snahe všetkých zúčastnených na hlasovaní v projekte Čerstvé hlavičky sa našej škole v minulom školskom roku podarilo zvíťaziť. 

              Radosť z víťazstva si naši žiaci vychutnávajú  už od začiatku tohto školského roka. A to doslova! Pretože pravidelne dostávajú kvalitné a čerstvé ovocie, ktoré má významný vplyv na vývoj ich organizmu. Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny prispieva nielen k obohateniu ich jedálnička o vitamíny a vlákninu, ale aj k zdravším stravovacím návykom. V priebehu dopoludňajšieho vyučovania, keď podávajú najväčšie psychické výkony, je príjem energie, potrebných živín, vitamínov a minerálov zvlášť vítaný a v súčasnej dobe veľmi prospešný. 

              Sme radi, že zdravý balíček bude pravidelnou súčasťou desiatej našich žiakov počas celého školského roka 2021/2022.

               

               

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

            • Nový školský rok sme slávnostne otvorili 2. septembra 2021. Privítali sme prváčikov a ukázali sme im priestory našej školy.

              Tešíme sa na nový školský rok a prajeme všetkým žiakom veľa zdravia a úspešné zvládnutie každodenných povinností.

            • Informácie k otvoreniu školského roka 2021/2022

            • Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční 2. septembra 2021.

               

              Žiakov 1. ročníka a ich rodičov privítame v škole o 9:30 hod. Vstupovať do budovy školy budú hlavným vchodom.

              Všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú organizácie vyučovania, poskytnú zákonným zástupcom žiakov 1. ročníka triedne učiteľky.

               

              Žiaci 2. - 9. ročníka vstúpia do školy o 9:00 hod. určenými vchodmi:

              vchod pod prístreškom:    žiaci 2.A, 2.B, 3.C, 6.A, 6.B

                                                           žiaci 7.A, 7.B, 7.C,  8.A, 8.B, 8.C, 9.A, 9.B

              vchod bočný:                      žiaci 3.A, 3.B, 4.A, 4.B, 4.C

                                                           žiaci 5.A, 5.B, 5.C

              Zákonní zástupcovia žiakov 2.- 9. ročníka do budovy školy nevstupujú.

              Dňa 3. septembra 2021 bude vyučovanie trvať:

              • v 1. ročníku  od 7:45 – 10:30 hod. (3 vyučovacie hodiny)
              • v 2. - 4. ročníku od 7:45 – 11:25 hod. (4 vyučovacie hodiny)
              • v 5. - 9. ročníku od 7:45 – 12:20 hod. (5 vyučovacích hodín)

              Školský klub detí bude v prevádzke od 3. septembra 2021.   

              Do priestorov školy je povolený vstup s rúškom.

              Ak je žiak podľa nariadení RÚVZ v karanténe, zákonný zástupca je povinný informovať o tom triedneho učiteľa. 

               

              Školský semafor v školskom roku 2021/2022

               

              Všeobecné opatrenia kvôli prevencii COVID-19

              Opatrenia smerujú k implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR a sú založené na princípe ROR - rúško, odstup, ruky.

              Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Výnimku z povinnosti nosiť rúško majú deti do 6 rokov, deti v materskej škole a v registrovaných nesieťových zariadeniach, žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, so sluchovým postihnutím, alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a ich pedagógovia.

              Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzenie skupinových aktivít.

              Ruky je opatrením, ktoré eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice.

              Žiak a zamestnanec musí mať prekryté horné dýchacie cesty počas celého vyučovania podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

              Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti a Potvrdenie o chorobe

              Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) elektronicky prostredníctvom EduPage "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka.  V zelených okresoch rodič "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" predkladá dobrovoľne na základe odporúčania ministerstva v záujme ochrany zdravia na škole, v ostatných okresoch mu táto povinnosť vyplýva z COVID Automatu. Rodič, ktorý nepredložil "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" v čase, keď sa škola nachádzala v zelenom okrese, je povinný ho predložiť pri prepnutí okresu do oranžovej farby.

              V prípade, že rodič nepredloží "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti", sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov. Ak neprišiel žiak v sprievode rodiča, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

              Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť "Potvrdenie o chorobe" od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

              Podozrenie zo zneužívania ospravedlňovania dochádzky žiaka preskúmava na podnet školy miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

              Povinnosti rodiča:

              a) Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

              b) Rodič zabezpečí pre žiaka každý deň minimálne dve rúška (náhradné musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

              c) Rodič dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky na školský rok 2021/2022, a rešpektuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov (§152 ods. c) zákona č. 245/2008 Z. z.).

              d) Rodič predkladá pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" (Príloha č. 1). V zelených okresoch na základe odporúčania ministerstva, v ostatných okresoch na základe povinnosti vyplývajúcej z COVID Automatu. Rodič, ktorý nepredložil "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka v čase, keď sa škola nachádzala v zelenom okrese, je povinný ho predložiť pri prepnutí okresu do oranžovej farby. V prípade, že rodič nepredloží "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" sa žiak považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov. Ak neprišiel žiak v sprievode rodiča, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

              e) Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť "Potvrdenie o chorobe" od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

              f) V prípade, že je u žiaka podozrenie na COVID-19 (bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19), rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli prijať sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia (častejšie vetranie a dezinfekcia, častejšia kontrola dodržiavania protiepidemiologických opatrení zo strany žiakov, minimalizovanie premiešavania žiakov z triedy s ostatnými triedami, atď.). Povinnosťou rodiča je aj bezodkladné nahlásenie karantény škole, ak bola žiakovi nariadená všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.

              g) V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty žiaka za 2 dni pred jeho testovaním.

              Spracované podľa www.minedu.sk

              Celý znenie dokumentu "Školský semafor" dostupné na stránkach Ministerstva školstva tu.

            • Letná škola 2021

            • Žiaci našej školy sa už druhý rok zúčastnili prázdninovej Letnej školy, ktorá bola organizovaná na základe výzvy a poskytnutia dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Nerealizovala sa však formou klasického vyučovania, ale bohatým programom v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, v Mini ZOO v Snine, výstupom na Brekovský hrad, výletom k Beňatinskému lomu a na Morské oko, ako aj kúpaním v novovybudovanej plavárni v našom meste. To všetko sprostredkovalo našim žiakom možnosť získať a rozvíjať nové vedomosti a zručnosti, ktoré boli popretkávané turistickými, športovými a kultúrnymi aktivitami zážitkovou, hravou a pútavou formou.

            • Informácie k dotáciám na stravu od 1. 8. 2021

            • Vážení rodičia, v súvislosti s právnymi úpravami zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, účinnými od 01.08.2021, Vás chceme upozorniť na zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

              • zvýši sa suma dotácie na stravu na 1,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastní vyučovania v ZŠ a odoberie stravu. Platí to už aj počas Letnej školy v auguste. 
              • nárok na dotáciu (obedy zadarmo) budú mať naďalej už len deti, ktorých rodičia požiadajú na ÚPSVaR (Ing. Jozef Chvostaľ): 

              o potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, 

              - alebo o potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima, 

              - alebo čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. 

              Zamestnaní rodičia, ktorí si doteraz u zamestnávateľa uplatňovali daňový bonus, ho budú mať automaticky zvýšený o 1,7 násobok základného bonusu (23,22€x1,7=39,47€). V prípade jeho neuplatnenia prídu o celú sumu bonusu, nie len o zvýšenú časť. 

              • o potvrdenie je potrebné požiadať na ÚPSVaR (Ing. Jozef Chvostaľ) najneskôr do 20.08.2021. V prípade, že sa Vaše dieťa zúčastní Letnej školy, tak najneskôr do 10.08.2021. 

              Rodičia, ktorých deti sa zo zdravotných dôvodov nemôžu stravovať v školskej jedálni, musia v novom školskom roku 2021/2022 podať Žiadosť o preplatenie dotácie na stravu (viď príloha) spolu s lekárskym potvrdením na základe odborného lekárskeho vyšetrenia (napr. pediatrického gastroenterológa, diabetológa, imunológa a pod.) najneskôr do 06.09.2021.

              Vyplnenú a podpísanú žiadosť je potrebné zaslať na adresu: Mestský úrad Snina, oddelenie školstva, Strojárska 2060/95, 069 01 Snina alebo zoskenovanú mailom: jana.scerbakova@snina.sk, prípadne odovzdať osobne na oddelení školstva MsÚ, 3.poschodie, č. dv. 31. 

            • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

            • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční dňa 30. júna 2021 (streda) o 8:30 hod. Z dôvodu dodržiavania protiepidemiologických opatrení sa zrealizuje v jednotlivých triedach. Triedni učitelia odovzdajú žiakom vysvedčenia a odmeny pre najúspešnejších žiakov, ktorí reprezentovali školu v rôznych súťažiach a olympiádach.

              Školský klub detí bude k dispozícii do 13:30 hod.

            • Voľby do Rady školy - 2. kolo

            • Z dôvodu nedostatočnej účasti rodičov s právom voliť nebola naplnená podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny všetkých rodičov a voľby boli vyhlásené za neplatné.

              Druhé kolo volieb zástupcov rodičov žiakov do Rady školy sa uskutoční zajtra, 23. júna 2021 v čase od 15:00 do 16:30 hod. 

            • Voľby do Rady školy

            • Vážení rodičia,

              dňa 22.6.2021 (utorok) sa uskutočnia voľby zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ P.O. Hviezdoslava Snina v exteriéri školy (zadný vchod) za dodržania všetkých platných epidemiologicko–hygienických opatrení  priebežne v čase od 14.30 do 17.30 hod.

              Vopred Vám ďakujeme za účasť a spoluprácu.

               

            • Triednické rodičovské združenie

            • Vážení rodičia,

              oznamujeme Vám, že v pondelok 31. mája 2021 sa uskutoční triednické rodičovské združenie online formou. Bližšie informácie Vám poskytnú triedni učitelia prostredníctvom správy v EduPage. 

            • Testovanie 9 2021

            • Testovanie 9 2021 - zmena termínu

              V nadväznosti na sprísnenie opatrení proti šíreniu COVID-19 minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling dňa 4. januára 2021 vydal rozhodnutie v súvislosti s nástupom žiakov do škôl a termínmi rozhodujúcimi pre organizáciu školského roka.

              Rozhodol, že externé testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl a žiakov 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2020/2021 (Testovanie 9 2021) sa uskutoční:

              • v riadnom termíne 9. júna 2021 a v náhradnom termíne 24. júna 2021  z predmetov: 

                matematika a slovenský jazyk a literatúra.

              Viac informácií nájdete na stránke: 

            • Projekt "Čerstvé hlavičky"

            • Minulý rok nám výhra unikla iba o kúsok.

              Teraz spojme sily, hlasujme a pomôžme získať našim školákom týždenný prísun čerstvého ovocia a zeleniny na celý školský rok 2021/2022.

              Hlasujte za našu školu v termíne od 13. 5. do 23. 6. 2021  https://www.cerstvehlavicky.sk/

              Hlasovanie nie je podmienené nákupom v Kauflande.

              Ako prebieha hlasovanie a ako ho môžem podporiť? Ako_hlasovat.pdf

              Ďakujeme za podporu

            • Obnovenie vyučovania

            • S účinnosťou od 3. mája 2021 sa obnovuje prezenčné vyučovanie vo všetkých ročníkoch a prevádzka školského stravovania.

              Podmienky nástupu na prezenčnú výučbu:

              • žiaci a rodičia sa nepreukazujú negatívnym Covid testom, prípadne výnimkou z testovania, 
              • čestné vyhlásenie zákonného zástupcu je potrebné zaslať elektronicky  prostredníctvom rodičovského konta v EduPage deň pred nástupom žiaka do školy s vyznačením dátumu nástupu žiaka alebo tlačivo v papierovej forme odovzdať pri nástupe žiaka do školy (tlačivo  bude  k dispozícii aj pri vstupe do školy). 

               

            • Obnovenie vyučovania pre 8. a 9. ročník

            • S účinnosťou od 19. apríla 2021 v súlade s podmienkami uvedenými v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 160 zo 17. marca 2021 v znení uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 169 z 24. marca 2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 176 z 31. marca 2021 sa obnovuje 

              • školské vyučovanie v základných školách v končiacich ročníkoch,
              • prevádzka školského stravovania pre žiakov uvedených ročníkov.

              Končiacimi ročníkmi sa podľa COVID AUTOMAT-u rozumie 8. a 9. ročník základnej školy.

              Pre ostatné ročníky na druhom stupni základnej školy zostáva naďalej zachované dištančné vzdelávanie.

              Od 26. apríla 2021 sa následne obnovuje školské vyučovanie  a prevádzka školských zariadení v súlade s podmienkami regionálneho COVID AUTOMAT-u. Školské vyučovanie sa na regionálnom princípe COVID AUTOMAT-u neobnoví v okrese zaradenom do IV. stupňa varovania. V takomto prípade zostáva naďalej mimoriadne prerušené a pokračuje dištančné vzdelávanie. Rovnako platí regionálny princíp aj pre obnovu prevádzky alebo mimoriadne prerušenie prevádzky školských zariadení.

              Podmienky nástupu na prezenčnú výučbu:

              • žiaci 8. a 9. ročníka - negatívny test COVID-19  žiaka a negatívny test COVID-19 aspoň jedného zákonného zástupcu žijúceho so žiakom v spoločnej domácnosti nie starší ako 7 dní,
              • žiaci 1. -  4. ročníka sa netestujú - negatívny test  aspoň jedného zákonného zástupcu žijúceho so žiakom v spoločnej domácnosti nie starší ako 7 dní.

              Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu je potrebné zaslať elektronicky  prostredníctvom rodičovského konta v EduPage deň pred nástupom žiaka do školy s vyznačením dátumu nástupu žiaka alebo tlačivo v papierovej forme odovzdať pri nástupe žiaka do školy (tlačivo  bude  k dispozícii aj pri vstupe do školy). 

              Povinnosť podať čestné vyhlásenie majú aj zákonní zástupcovia, na ktorých sa vzťahujú výnimky príslušnej vyhlášky ÚVZ SR. 

            • Oznam

            • S účinnosťou od 12. apríla 2021 v súlade s podmienkami uvedenými v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 160 zo 17. marca 2021 v znení uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 169 z 24. marca 2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 176 z 31. marca 2021 obnovujeme vyučovanie pre žiakov prvého stupňa základnej školy.

              Prvý stupeň základnej školy bude otvorený pre deti všetkých rodičov. Aj naďalej podľa platných predpisov platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu. 

              https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-z-8-4-2021-s-ucinnostou-od-12-4-2021/

            • Čítame radi

            • Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“  (J. Kennedy)

              Naša škola sa zapojila do rozvojového projektu na podporu čitateľskej gramotnosti „Čítame radi“, vďaka ktorému sme získali 800 eur na nákup nových kníh do školskej knižnice.

              Prečo radi čítame?

              Čítaním kníh môžeme prežívať tisíce príbehov, cestovať v čase, bojovať proti zlu, zažívať radosť, dobrodružstvo, spoznávať hodnotu priateľstva, ... Keď čítame knihu, získavame príležitosť komunikovať s tými najvzdelanejšími a najmúdrejšími ľuďmi. Jazyk knihy je nielen bohatým zdrojom poznania, ale formuje aj naše myslenie. S rozsahom čítania a kvalitou prečítaných kníh sa rozvíja aj naša emočná inteligencia, empatia a kritické myslenie. Hodnota čítania je nevyčísliteľná. 

              Do skorého čítania, milí žiaci!

            • Pre ochranu zdravia

            • Na zabezpečenie protipandemických opatrení sme zakúpili germicídny žiarič do tried a ostatných priestorov školy. Žiaci, ktorí navštevujú v tomto období školu, dostali pestrofarebné detské ochranné rúška.