• Novinky

            • Zápis žiakov do 1. ročníka

            •                                                                   

                Vážení rodičia, milé deti! 

                                                                             

              Pozývame Vás na zápis žiakov do 1. ročníka, ktorý sa koná od 1. apríla do 30. apríla 2023

               

              Zápis žiakov sa uskutoční elektronickou formou  v časti  Elektronická prihláška

              • V záložke Elektronická prihláška bude od 1. apríla 2023 sprístupnený formulár  prihlášky, ktorý je potrebné dôkladne vyplniť na základe údajov v rodnom liste dieťaťa, v občianskom preukaze zákonných zástupcov a odoslať.
              • Rodičia, ktorí nemajú prístup k internetu, vyplnia prihlášku priamo pri zápise v škole.
              • Elektronická prihláška bude odoslaná na e-mail školy a v školskom informačnom systéme zaregistrovaná.
              • Ak ste vyplnili a odoslali elektronickú prihlášku správne, príde Vám o tom potvrdzovací email, preto e-mail aspoň jedného zo zákonných zástupcov je povinný údaj, ktorý musí byť vyplnený.
              • Súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (príloha č.3), ktoré je potrebné vytlačiť, podpísať a doniesť po ukončení zápisu do školy.
              • Po ukončení zápisu pozveme oboch zákonných zástupcov do školy. Pri dodržaní všetkých aktuálnych hygienicko-epidemiologických opatrení  spojených s COVID-19  overíme a skontrolujeme údaje na prihláške na základe predloženého rodného listu dieťaťa a občianskych preukazov zákonných zástupcov, ktorí  ju následne podpíšu. V prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je potrebné do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2023, predložiť spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
              • V prípade, že nebude možné, aby sa na podpísanie prihlášky dostavili obaja zákonní zástupcovia, prítomný zákonný zástupca si môže stiahnuť tlačivo „Písomné vyhlásenie“ (príloha č. 2), ktoré už vyplnené a podpísané druhým zákonným zástupcom prinesie so sebou. 
              • V prípade, že druhý rodič nežije v spoločnej domácnosti a nie je možné získať jeho písomný súhlas, vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať čestným vyhlásením zákonného zástupcu v prílohe č. 1). Zároveň je potrebné doniesť kópiu rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do výchovy s určením rodičovských práv, z ktorého je zrejmé, komu je dieťa zverené do výchovy. 

              V prípade, ak:

              • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,
              • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

              V prípade, že  rodičia nemajú možnosť podať prihlášku elektronicky, zápis je možné uskutočniť osobne  v škole od 1. apríla do 30. apríla 2023.

              Na zápis je potrebné priniesť´:

              • rodný list dieťaťa,
              • občianske preukazy oboch rodičov dieťaťa
              • v prípade úpravy rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu zákonný zástupca predloží rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Budúci žiaci dostanú:

              • zoznam školských pomôcok pre 1. ročník ZŠ (pri zápise),
              • súbor písaniek k šlabikáru (pri nástupe do školy v septembri) zdarma.

              Škola ponúka:

              1. vyučovanie anglického jazyka od 1. ročníka a druhého cudzieho jazyka  od 5. ročníka,
              2. zvyšovanie čitateľskej, finančnej a počítačovej gramotnosti žiakov,
              3. využívanie moderných učebných pomôcok, počítačovej techniky,
              4. prípravu žiakov na vedomostné súťaže, predmetové olympiády a testovanie T9,
              5. precvičovanie učiva prostredníctvom inteligentnej učebnice Smartbooks,
              6. výchovno-vzdelávaciu činnosť v čase mimo vyučovania, starostlivosť o deti v ŠKD  počas ranných hodín od 6.30 do 7.30 hod., po vyučovaní do 16.30 hod.,
              7. kurzy plávania, korčuľovania a lyžovania pre žiakov prvého aj druhého stupňa,
              8. pobyty žiakov 1. stupňa v škole v prírode,
              9. činnosť žiakov v projektoch Enviroprojekt, Zdravie a bezpečnosť,  
              10. pestrú ponuku záujmového vzdelávania (jazykové, umelecké, prírodovedné, matematické, počítačové, športové, turistické a iné krúžky),
              11. dve telocvične, multifunkčné a workoutové ihrisko,
              12. poznávacie výlety, exkurzie, besedy, prednášky,  
              13. absolvovanie praktického výcviku na detskom dopravnom ihrisku v spolupráci s DDI Onder Sobrance,
              14. spoluprácu s detskou organizáciou Fénix Poloniny,
              15. spoluprácu v oblasti záujmového vzdelávania s Centrom voľného času Snina, SZUŠ Merlin, ZK Slávia Snina, Black Tiger Taekwondo klub Snina,
              16. rôzne formy enironmentálnych aktivít,
              17. mliekomat Rajo,
              18. zabezpečenie poskytnutia prvej pomoci automatickým externým defibrilátorom (AED) umiestneným vo vestibule školy.

              Legislatíva k zápisu:

              Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

              Zápis je určený pre deti narodené od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2017. Ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2023 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

              Zákonný zástupca môže zapísať dieťa iba na jednu školu, spravidla na školu, ktorá je spádová s ohľadom na trvalé (prechodné) bydlisko dieťaťa. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na vzdelávanie. V tomto prípade oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

               

               

               

            • Karneval

            • Jedným z najzaujímavejších a najobľúbenejších podujatí v škole je karneval, ktorý je pre žiakov odmenou po týždňoch školskej práce. V deň nášho karnevalu  škola dýchala radosťou a nedočkavosťou detí. Školská jedáleň sa akoby šibnutím čarovného prútika premenila na tanečný parket, na ktorom sa v tanci a zábave stretli čarovné rozprávkové bytosti či iné zaujímavé postavičky od výmyslu sveta. A zábava to bola parádna!

              Veď ... posúďte sami.

            • Oznam

            • Dňa 15.12. bolo na MsZ schválené všeobecne záväzné nariadenie (ďalej len „VZN“)  č. 172/2022 o určení výšky mesačného príspevku. Mesto Snina určuje výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí v sume 5,00 € od januára 2023.

              Ďakujeme za pochopenie.

            • Vianočné prázdniny

            • Vianočné prázdniny pre žiakov budú v termíne od 23. decembra do 8. januára 2023.

              Vyučovanie bude pokračovať 9. januára 2023.

            • Vianočné trhy 2022

            • Skvelú predvianočnú atmosféru v škole umocnili  Vianočné trhy, na ktorých si žiaci našej školy  urobili radosť predajom a kúpou darčekov vyrobených vlastnými rukami či za pomoci rodičov, učiteliek, vychovávateliek. Bohatá ponuka medovníkov, vianočných koláčikov, hračiek, kníh, vianočných ikebán, pozdravov a rozličných darčekových predmetov si našla svojich nových majiteľov. Mnohé deti si s  radosťou odnášali zakúpené darčeky domov, aby nimi potešili svojich blízkych.

              Výťažok z vianočného predaja  poputuje na účet rodičovského združenia a  prispeje k plánovanej rekonštrukcii priestorov na šatňu pre žiakov.

              Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme. 

            • Krabičky plné lásky

            • Aj tohtoročné Vianoce naši žiaci spolu so svojími rodičmi a učiteľmi naplnili krabice, do ktorých vložili niečo sladké, niečo slané, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a predovšetkým zo srdca.

              Veríme, že aspoň takto potešia a zohrejú srdiečka našich seniorov v domovoch dôchodcov.

            • Oznam

            • Riaditeľstvo školy na deň 05. 12. 2022 z dôvodu prerušenia dodávky tepla a teplej úžitkovej vody spoločnosťou Teplo GGe a prerušenia distribúcie elektriny pre naše odberné miesto  udeľuje žiakom 1. – 9. ročníka riaditeľské voľno.

              V uvedený deň nebude v prevádzke školská jedáleň a školský klub detí.

              Vyučovanie pokračuje v utorok 06.12.2022

            • Oznam

            • Riaditeľka Základnej školy Pavla Országha Hviezdoslava v zmysle §150 ods.5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje na deň 18.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

              V uvedený deň nebude v prevádzke školská jedáleň a školský klub detí. 

              Vyučovanie pokračuje v pondelok 21.11.2022.

            • Nezabudnuteľný deň na dopravnom ihrisku

            • V dňoch 16. a 20. októbra 2022 sa žiaci 1.C, 2.A, 3.A a 3.B  zúčastnili exkurzie na Detskom dopravnom ihrisku v Sobranciach v rámci prehlbovania si vedomostí a zručností z dopravnej výchovy. Deti si pútavou formou zdokonalili svoje poznatky o dopravnom značení, pripomenuli si funkciu semafora, železničného priecestia so závorami, kruhový objazd, precvičili si zásady  správania sa na ceste. Praktické zručnosti predviedli jazdou na dvoj, troj či štvorkolkách. Boli účastníkmi cestnej premávky ako chodci i vodiči. Hrou na vodičov si museli dávať pozor na jednosmernú cestu, učili sa cúvať či parkovať,  mali možnosť vyskúšať si aj simulátor prevrátenia.

              Cieľom exkurzie bolo pripraviť deti na praktický pohyb v cestnej premávke v pozícii  chodcov a cyklistov, osvojiť si základné návyky správania sa v rôznych dopravných situáciách. Tento nezabudnuteľný deň bol pre deti plný zábavy a pekných zážitkov.

            • Európsky týždeň športu

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila do akcie pod heslom#BeActive! Buďme aktívni!

              Táto iniciatíva má za cieľ upozorniť na dôležitosť športu a pohybových aktivít, ktoré výrazne prispievajú k zdraviu a kvalite života. Pre žiakov je to skvelý spôsob, ako si vychutnať zdravý životný štýl a zároveň sa zabaviť. 

              Európsky týždeň športu naozaj rozhýbal našu školu a spoločne sme urobili niečo pre seba a pre svoje zdravie. Žiaci, aktívni v športových kluboch a krúžkoch, ako je futbal, zápasenie, šermiarstvo, taekwondo, mažoretky, šerm, florbal, hokej, plávanie, tanec  a volejbal zapojili do aktivít všetky deti.

              Touto cestou sa chceme poďakovať za aktívnu účasť aj predškolákom a ich učiteľkám, ktorí sa k nám pridali a podporili iniciatívu Európskeho týždňa športu. 

              Zostaňme aktívni a verní pohybu a zdravému životnému štýlu po celý svoj život. #BeActive!

            • Ochrana života a zdravia

            • Krásne slnečné počasie využili žiaci a učitelia ročníkov 5. – 9. na plnenie úloh v rámci účelového cvičenia Ochrana života a zdravia, ktoré sa konalo v príjemnom prostredí Sninských rybníkov. Družstvá jednotlivých tried súťažili vo vedomostiach z oblasti topografie, predlekárskej prvej pomoci, civilnej ochrany, riešili úlohy zamerané na improvizované prostriedky individuálnej ochrany a evakuačnú batožinu, vyskúšali si hod granátom na cieľ, streľbu zo vzduchovky, odhad vzdialenosti, spoznávali a určovali dreviny, ktoré rastú v okolí nášho mesta.

              Všetky triedy zvládli jednotlivé disciplíny na jednotku. Najviac sa darilo súťažiacim družstvám 9.A, 6.C, 7.A a 9.C triedy.

            • Deň kroja 2022

            • Deň kroja je už tradične venovaný slovenským ľudovým tradíciám.  Preto dnešný deň sa niesol v slávnostnom duchu a bol pre našich žiakov príležitosťou popýšiť sa krásou a pestrosťou ľudových krojov, či ich symbolov.

            • Nácvik evakuácie

            • Žiaci a zamestnanci školy sa zúčastnili nácviku evakuácie, fiktívnym dôvodom bolo vypuknutie požiaru v priestoroch školy. Akcia prebiehala pod odborným vedením Ing. Romana Gállika, vedúceho odboru krízového riadenia v našom okrese. Prítomní boli tiež zamestnanci Mestského úradu a Mestskej polície v Snine. Záchranné zložky zastupovali pracovníci Slovenského červeného kríža, územného spolku Snina, dobrovoľné hasičské zbory z Belej nad Cirochou a Dlhého nad Cirochou.

              Presun na bezpečné miesto sme zvládli v priebehu 3 minút. 

               

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

            • Prvý deň nového školského roka je výnimočnou a nezabudnuteľnou udalosťou. Novú etapu svojho života začínajú malí prváčikovia. Všetkým žiakom  školy želáme veľa zdravia, úspechov, chuti do učenia a pevného odhodlania vydať zo seba to najlepšie, čo bude prezentovať nielen vás, ale aj našu školu.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

               

              otvorenie školského roka sa uskutoční 5. septembra 2022. Žiakov privítame na školskom dvore 9.00 hod.

              Všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú organizácie vyučovania, poskytnú žiakom a zákonným zástupcom žiakov 1. ročníka triedne učiteľky.

               

              Tešíme sa na Vás!

               

            • Letná škola 2022

            • Počas prázdninového obdobia sa naši žiaci už tretí rok zapojili do projektu Letná škola 2022. V priebehu dvoch týždňov si zážitkovou formou rozšírili svoje vedomosti, získali zručnosta obohatili sa o skvelé zážitky.  



            • Hurá, prázdniny

            • Úspešnému školskému roku definitívne odzvonilo. Deviatakom želáme veľa šťastia na novej ceste za získavaním nových vedomostí a všetkým žiakom pokojné dni oddychu a príjemne strávené letné prázdniny.

              Škola bude otvorená pre verejnosť v utorok a štvrtok v čase od 9:00 - 11:00 hod.