• Novinky

            • Pohybom k zdraviu

            • Podporte svojím hlasom náš projekt Pohybom k zdraviu v programe Tesco „Vy rozhodujete, my pomáhame“.

              Zámerom projektu je vybudovať workoutové ihrisko v areáli školy, a tým rozšíriť možnosti aktívneho oddychu žiakov, rodičov a obyvateľov mesta, pomôcť skvalitniť športový život v meste a podporiť záujem o šport.

              Hlasovať môžete v obchodnom centre Tesco v Snine v termíne do 13. februára 2022 vhodením žetónu získaného po zaplatení nákupu do hlasovacieho boxu označeného názvom nášho projektu.

               

            • Konečne na korčuliach!

            • Milé deti, ľadová plocha na multifunkčnom ihrisku je k dispozícii na korčuľovanie. Príďte a zoberte so sebou aj rodičov.

              Upozornenie: Na vlastnú zodpovednosť!

            • Oznam

            • Na základe rozhodnutia  ministra školstva zo dňa 8.12.2021 bude výučba na 1. stupni naďalej prebiehať prezenčne.

              Žiaci 2. stupňa od 13.12.2021 prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania.

              Rozhodnutím zo dňa 25.11.2021 bol upravený termín vianočných prázdnin, ktoré pre žiakov začínajú od 20.12.2021 a trvajú do 7.1.2022. Vyučovanie pokračuje dňom 10.1 2022 (pondelok).

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Myšlienka potešiť seniorov v domovoch dôchodcov i mnohých ďalších osamelých ľudí vianočnými darčekmi nás oslovila natoľko, že sa naši žiaci zapojili do vianočného projektu a spolu so svojimi rodinami pripravili krabice plné láskavých prekvapení.

              Veríme, že nimi potešíme čo najviac starkých, ktorým najmä v týchto neľahkých časoch poznačených pandémiou chceme dať viac lásky a pozornosti.

              Ďakujeme za Vás a Vašu lásku!

               

               

               

               

               

            • Oznam

            • Na základe novej Vyhlášky č. 262/2021 ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest platí, že od  25. novembra 2021 budú opäť v škole rúška,  resp. iné preventívne ochranné pomôcky (respirátor, šatka) pre žiakov povinné nielen v spoločných priestoroch, ale aj v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže aj v triede počas vyučovania.

            • Jesenná nálada

            • Príjemnú pestrofarebnú atmosféru jesene umocňujú strašiaky, ktoré vytvorili žiaci 3. A triedy.

              Ďakujeme ich rodičom, ktorí im tieto nápadité postavičky pomohli zhotoviť a prispeli k spestreniu prostredia našej školy.

              Teší nás, že jesenné strašiaky pri škole pútajú aj pozornosť okoloidúcich.

               

            • Po stopách 1. svetovej vojny

            • Prostredníctvom jednodňovej exkurzie sa žiaci deviateho ročníka Základnej školy P. O. Hviezdoslava v Snine preniesli z dejepisnej učebnice priamo do jedného z dejísk 1.svetovej vojny, do obce Osadné. 

              Exkurziu viedol miestny duchovný otec pravoslávneho chrámu Peter Soroka, ktorý žiakom pútavým výkladom predstavil históriu obce Osadné a porozprával im o ťažkých bojoch, ktoré na tomto území prebiehali počas 1. svetovej vojny.  Žiaci si prezreli kryptu nachádzajúcu sa pod oltárnou časťou pravoslávneho chrámu, ktorá je najväčším podchrámovým pohrebiskom na Slovensku a v ktorej je pochovaných 1025 vojakov ruskej a rakúsko-uhorskej armády.  Okrem hrobu v krypte videli aj vzácne  ikony a tabule informujúce o historických zaujímavostiach  obce.  Súčasťou prehliadky bola tiež návšteva miestneho cintorína, na ktorom je umiestnený pamätník venovaný 1473 vojakom padlým v 1. svetovej vojne. Žiaci neobišli ani obecný park, v ktorom je osadený pomník, ktorý vzdáva hold vojakom padlým o niekoľko rokov neskôr, počas 2. svetovej vojny.

              Zámer exkurzie, prepojiť teoretické dejepisné vedomosti s praktickým poznaním histórie  nášho kraja, bol podľa žiakov naplnený a priniesol pozitívne ohlasy.

              Duchovnému otcovi Petrovi Sorokovi patrí veľká vďaka za obsiahly, náučný a pútavý výklad časti našej histórie.

            • Spoznávali krásu a čaro tradícií

            • Pestrofarebné jesenné dni nás lákajú do prírody a pozývajú k aktivite a k neopakovateľným zážitkom. Takýto deň plný zaujímavých a originálnych aktivít prežili piataci ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava, ktorí sa zúčastnili na exkurzii v obci Topoľa.

              V spolupráci s občianskym združením Košiar pod vedením  Jaroslava Lechana s manželkou spoznávali tradičné remeslá a krásu Polonín. Spoločne zažili návrat do minulosti. Prípravou a  pečením vlastného chleba, mlátením obilia, mletím na starodávnom mlynci, miesením cesta a sádzaním  si uvedomili  náročnosť procesu prípravy tejto vzácnej potraviny.  Nakoniec vlastnoručne upečený chlieb aj ochutnali.

              Svoje zručnosti si mohli  overiť počas zhotovovania hrnčiarskych hlinených výrobkov.  Lásku žiakov k tradíciám a k zvieratám umocnila aj jazda na koni v nádhernom prostredí Polonín.

              Rodina pána Lechana si zaslúži poďakovanie za všetky nezabudnuteľné zážitky.

              Návšteva Gréckokatolického dreveného chrámu sv. Michala Archanjela z r. 1700 predstavovala pre všetkých účastníkov exkurzie skutočný dotyk so vzdialenou a dávnou minulosťou.

              Zážitky a osobné skúsenosti z exkurzie v rodisku rusínskeho buditeľa, spisovateľa, pedagóga a gréckokatolického farára Alexandra Duchnoviča sú pre žiakov nenahraditeľným zdrojom poznania tradícií a zvykov našich predkov.

               

            • Mesiac úcty k starším

            • Mesiac október je venovaný našim starým rodičom. Uctime si starších ľudí, venujme im chvíľu času, obdivu, lásky i porozumenia. To je to najdôležitejšie, čo im môžeme dať.

              Žiaci našej školy ich aspoň takouto virtuálnou cestou pozdravujú.

              Babka, dedko, máme Vás radi.

            • Obed s Marcelom Ihnačákom

            • V priestoroch našej školy sa realizovala 2. etapa projektu Školská jedáleň. Známy slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák  spoločne so zamestnancami školskej jedálne  pripravil žiakom našej školy výborný obed.

              Hlavným cieľom tohto projektu je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach, zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach.

              Trendom zdravého stravovania je používať  výrobky  z celozrnnej múky, zvyšovať množstvo kvalitnej čerstvej  sezónnej zeleniny a ovocia najmä od regionálnych výrobcov či pestovateľov.

              A výsledok?  Žiaci našej školy si  obed nielen pochvaľovali, ale tiež prejavili spontánnu radosť z toho, že taký  známy kuchár pre nich pripravil chutný obedík.

              Zároveň chceme sprostredkovať  vyjadrenie veľkej pochvaly zo strany zamestnancov ministerstva na adresu našich žiakov – na ich správanie, stolovanie, prirodzenú a neskrývanú radosť z niečoho nového. Veríme, že aj takáto akcia zatraktívni u žiakov stravovanie v školskej jedálni.

            • Nelajkuj, športuj!

            • Športom k zdraviu, k lepšej fyzickej kondícii a k radosti – taký bol cieľ podujatia Nelajkuj, športuj, ktoré sme zorganizovali pre žiakov našej školy. V rámci Európskeho týždňa športu, ktorý je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe, sme sa rozhodli podporiť pohyb u detí a mládeže a aspoň na chvíľu ich odtrhnúť od mobilných telefónov. Do tejto akcie sa zapojili všetci žiaci a učitelia školy. Hneď ráno sme začali spoločnou rozcvičkou (tabatou), ktorá predchádzala štafetovému behu. Žiaci odbehli jeden veľký okruh okolo školy. Štafetový beh začínali najmladší žiaci školy – prváčikovia. Beh ukončili symbolicky žiaci deviateho ročníka. Do behu sa okrem žiakov zapojili aj učitelia, ktorí žiakov motivovali k ešte lepším výkonom. Žiaci si postupne odovzdávali štafetový kolík a navzájom sa povzbudzovali. Výsledný čas štafetového behu bol tridsaťtri minút. Po behu nasledovala prezentácia jednotlivých športov pre verejnosť na námestí. Žiaci aktívne prezentovali športy, ktorým sa venujú. Na námestí sme mohli vidieť futbalistov, volejbalistky, florbalistov či hokejistky. Zastúpený bol aj šerm, taekwondo a karate. Ukázať sa prišli aj šikovné mažoretky a úspešní plavci. Veríme, že podujatie prinieslo vytúžené ovocie a okrem žiakov motivovalo aj mnohých ďalších ľudí. Splnilo tak cieľ telesnej a športovej výchovy, ktorým je vytvorenie trvalého vzťahu k pohybovým aktivitám.

              Video tu:

              https://youtu.be/-XvqRkd2-oU 

            • Zdravé školské stravovanie

            • Naša škola je zapojená do projektu „Školská jedáleň“, ktorého zámerom je vzdelávanie zamestnancov školského stravovania a zvyšovanie záujmu o školské stravovanie.  

              Od septembra 2021 platia nové zrevidované materiálno-spotrebné normy a zásady školského stravovania vyhovujúce najmodernejším trendom v stravovaní. Niektoré receptúry vybraných jedál boli zo zoznamu receptúr vyradené a nahradené novými zdravšími receptúrami, čo ocenilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR. 

              Dňa 8. októbra 2021 sa uskutoční 2. etapa projektu v priestoroch našej školskej jedálne. Odborným garantom prípravy jedla je  Marcel Ihnačák, známy slovenský kuchár, ktorý bude pripravovať niektoré z nových jedál týždenného jedálnička spoločne so zamestnancami školskej jedálne našej ZŠ. Pripravené jedlo budú následne hodnotiť stravujúci sa žiaci.

              Naším spoločným zámerom je zvýšiť záujem detí o zdravé stravovanie v školskej jedálni.

            • Nelajkuj, športuj!

            • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Vďaka športu rozvíjame nielen svoju kondíciu, ale aj pevnú vôľu, cieľavedomosť, imunitu či emócie. Preto je dôležité, aby sa stal pohyb súčasťou nášho každodenného života. 

              V rámci tohto týždňa, ktorého cieľom je nabádať ľudí k zdravému životnému štýlu, sme sa rozhodli zorganizovať podujatie pre žiakov našej školy s názvom Nelajkuj, športuj!

              Tak už toľko nelajkujte a poďte s nami športovať už tento piatok!

            • Deň kroja

            • Sme hrdí na svojich predkov, na ich tradície, krásu krojov a kultúrne dedičstvo.

               

               

            • Ponuka záujmového vzdelávania v školskom roku 2021/2022

            • Mgr. Ľubica Belková                 - Turisticko-dopravný krúžok

              Mgr. Erika Buraľová                  - Spoznaj svoj región

              PhDr. Darina Coganová            - Stolný tenis

              Mgr. Dana Curová                     - Hravá slovenčina

              Mgr. Helena Duškevičová         - Slovenčina v malíčku

              Mgr. Eva Gerbocová                 - Matematický krúžok 

              Mgr. Alena Jušková                  -  Športové hry (dievčatá)

              Mgr. Alena Jušková                  -  Florbal (chlapci) 

              Mgr. Dana Jelová                      - Turistickým chodníkom 

              Bc. Pavol Keleš                         - Futbalový krúžok 5.-9. roč.

              Mgr. Anton Kovaľ                      -  Tvorivé dielne

              Mgr. Jozef Krivjančin                 - Futbalový krúžok 1.-2.roč.

              PaedDr. Adriana Kubalíková     - Školský parlament

              Mgr. Mária Lazengová              - Turistický krúžok

              Mgr. Mária Lazengová              - Matematika hrou

              Mgr. Júlia Leličová                    - Prírodné krásy regiónu

              Mgr. Mária Lojková                   - Programovanie

              Mgr. Marek Minčič                    - Cykloturistický krúžok

              Vlasta Ocetníková                    - Babinec

              Vlasta Ocetníková                    - Machuľka

              Mgr. Renáta Pargáčová           - Zábavná slovenčina

              Mgr. Monika Parihuzičová        - S batohom cez hory

              Mgr. Tatiana Popovičová         - Túlavé topánky

              Mgr. Anna Rosičová                - Výtvarný krúžok

              Mgr. Svetlana Staviščáková    - Malý turista

              Mgr. Martin Štofik                    - Angličtina hrou

              Mgr. Martin Tomáš                  - Florbalový krúžok

              Mgr. Martin Tomáš                  - Volejbalový krúžok

              Mgr. Martin Tomáš                  - Plavecký krúžok