• Novinky

            • Olympijský deň

            • Medzinárodný deň detí sa niesol v duchu športovej olympiády, ktorú slávnostne otvoril zapálením olympijského ohňa Janík Hašuľ, bývalý žiak našej školy, ktorý úspešne reprezentuje náš región na celoslovenských i medzinárodných športových súťažiach v disciplíne vrh guľou.

              Deti si tento deň skutočne užili. Hrali sa, športovali, zabávali. Každá trieda si zvolila svojich reprezentantov, ktorí si navzájom zmerali sily v rôznych disciplínach. Víťazi si odniesli diplomy i medaily. Okrem individuálnych zručností jednotlivcov sa pri reprezentovaní jednotlivých štátov, ktoré triedy predstavovali, upevňovala aj súdržnosť a spolupráca detí v rámci triednych kolektívov.

               

            • Výlet za rozprávkou

            • Žiaci prvých a druhých ročníkov strávili nedeľňajšie popoludnie v Štátnom divadle v Košiciach. Baletná rozprávka Doktor Jajbolí o nekonečnom priateľstve človeka a zvierat zaviedla detí na nebezpečnú cestu do Afriky, kde s chýrnym doktorom prežili veselé i napínavé chvíle pri záchrane chorých opíc.

            • Škola v prírode

            • Päť dní strávených v škole v prírode je pre žiakov štvrtého ročníka nezabudnuteľným zážitkom. V rekreačnom zariadení Eufória v Novej Lesnej si deti užili pobyt v spoločnosti svojich spolužiakov, ktorý bol spestrený o pútavé a zážitkové činnosti s animátormi.

              Hlavným cieľom aktivít bolo spoznávanie krás Vysokých Tatier. Tatranskou elektrickou železnicou sa deti dopravili do turistických centier našich veľhôr. Zo Štrbského plesa zvládli túru na Popradské pleso, zo Smokovca výstup na Hrebienok, k Bilikovej a Rainerovej chate a k Studenovodským vodopádom.

              Posledný večer deťom urobila radosť neodmysliteľná diskotéka. Zaujímavým spestrením záveru školy v prírode bola návšteva galérie optických ilúzií Tricklandia.

               

            • Popoludnie s budúcimi prvákmi

            •  

               

                  Pri príležitosti zápisu žiakov do 1. ročníka sa uskutočnilo prvé stretnutie  s našimi  budúcimi prváčikmi a ich rodičmi.

                   Deti boli plné očakávaní zo spoločne strávených chvíľ.  Učitelia pripravili pre ne množstvo aktivít a tvorivých úloh zameraných na výtvarné a pohybové schopnosti, spev, matematiku, slovenský a anglický jazyk. Hravou formou sa snažili preveriť ich doterajšie školské zručnosti. Budúci prváčikovia sa prejavili svojou spontánnosťou a šikovnosťou.

                   Nenudili sa ani ich rodičia. Oboznámili sa s odbornými učebňami, veľkou školskou knižnicou, s prácou na interaktívnej tabuli a s učebňami informatiky.

                   Vedenie školy a pedagógovia týmto vyjadrujú srdečnú vďaku rodičom za ich priazeň a podporu, ktorú prejavili výberom našej školy pre svoje dieťa.

                   Všetkým deťom želáme veľa úspechov a príjemných školských zážitkov.

               

            • Projekt Najškola 2022

            • Naša škola sa zapojila do celoslovenského projektu Najškola, v rámci okresu získala najviac hlasov a postúpila do vedomostnej súťaže, ktorú pre divákov pripravuje RTVS.

              Pri tejto príležitosti k nám zavítal realizačný tím televízie a populárny youtuber a influencer známy pod umeleckým menom Exploited alias Explo.

              Atmosféra úvodného natáčania bola úžasná.

            • Deň Zeme

            • Vzťah k Zemi a k životnému prostrediu vyjadrili naši žiaci konkrétnymi skutkami. Mladší žiaci vyčistili a skrášlili okolie školy i niektoré časti mesta, starší sa zamerali na širšie okolie Sniny, ktoré obyvatelia mesta využívajú na prechádzky a turistiku. Od odpadkov vyčistili okolie vojenského cintorína Giglovo, trasu na Sninský kameň, Umarty - Biele kamene, trasu na vrch Patria a tí najstarší zbierali odpad v rámci turistickej vychádzky na vrch Ďurkovec. Počasie nám prialo (a nepršalo) a my sme boli radi, že sme pobyt v prírode využili užitočne a zmysluplne.

            • S florbalkami do školy

            • Florbal je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúci halový šport.

              Medzinárodný deň florbalu sme oslávili akciou "S florbalkami do školy". Vyše 70 žiakov sa aktívne zapojilo do súťaže aj so svojimi florbalkami. Florbalky sa nezľaklo ani vedenie školy, ale ani tety kuchárky, upratovačky a ani pán školník. Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom za vysokú účasť a skvelé športové výkony.

              https://youtu.be/Njn1OqoVgv0

            • Veľkonočné prázdniny

            • V dňoch od 14. apríla do 19. apríla 2022 majú žiaci veľkonočné prázdniny. Vyučovanie bude pokračovať 20. apríla 2022.

              Všetkým želáme príjemne strávené prázdniny a veselú Veľkú noc.

               

            • Zápis žiakov do 1. ročníka

            •                                                                     Vážení rodičia, milé deti! 

               

              Pozývame Vás na zápis žiakov do 1. ročníka,

              ktorý sa koná  od 1. apríla  do 30. apríla 2022

               

              Zápis žiakov sa uskutoční elektronickou formou  v časti  Elektronická prihláška

              • V záložke Elektronická prihláška bude od 1. apríla 2022 sprístupnený formulár  prihlášky, ktorý je potrebné dôkladne vyplniť na základe údajov v rodnom liste dieťaťa, v občianskom preukaze zákonných zástupcov a odoslať.
              • Rodičia, ktorí nemajú prístup k internetu, vyplnia prihlášku priamo pri zápise v škole.
              • Elektronická prihláška bude odoslaná na e-mail školy a v školskom informačnom systéme zaregistrovaná.
              • Ak ste vyplnili a odoslali elektronickú prihlášku správne, príde Vám o tom potvrdzovací email, preto e-mail aspoň jedného zo zákonných zástupcov je povinný údaj, ktorý musí byť vyplnený.
              • Po ukončení zápisu pozveme oboch zákonných zástupcov do školy. Pri dodržaní všetkých aktuálnych hygienicko-epidemiologických opatrení  spojených s COVID-19  overíme a skontrolujeme údaje na prihláške na základe predloženého rodného listu dieťaťa a občianskych preukazov zákonných zástupcov, ktorí  ju následne podpíšu. V prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je potrebné do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2022 predložiť spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
              • V prípade, že nebude možné, aby sa na podpísanie prihlášky dostavili obaja zákonní zástupcovia, prítomný zákonný zástupca si môže stiahnuť tlačivo „Súhlas druhého zákonného zástupcu so zápisom“, ktoré už vyplnené a podpísané druhým zákonným zástupcom prinesie so sebou. Tlačivo tu: SUHLAS_ZaKONNEHO_ZaSTUPCU.docx
              • V prípade, že druhý rodič nežije v spoločnej domácnosti a nie je možné získať jeho písomný súhlas, vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2) Tlačivo tuPriloha_c.2.docx Zároveň je potrebné doniesť kópiu rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do výchovy s určením rodičovských práv, z ktorého je zrejmé, komu je dieťa zverené do výchovy.:

              V prípade, že  rodičia nemajú možnosť podať prihlášku elektronicky, zápis je možné uskutočniť osobne  v škole od 1. apríla do 30. apríla 2022.

              Na zápis je potrebné priniesť´:

              • rodný list dieťaťa,
              • občianske preukazy oboch rodičov dieťaťa; v prípade, že nie je možné, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia, je potrebné predložiť Čestné prehlásenie neprítomného rodiča so súhlasom zápisu dieťaťa do 1. ročníka v ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava Snina. Tlačivo „Súhlas druhého zákonného zástupcu so zápisom“ je možné stiahnuť si tu SUHLAS_ZaKONNEHO_ZaSTUPCU.docx alebo si ho môžete vyzdvihnúť už vytlačené na sekretariáte školy,
              • v prípade úpravy rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu zákonný zástupca predloží rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Budúci žiaci dostanú:

              • zoznam školských pomôcok pre 1. ročník ZŠ (pri zápise),
              • súbor písaniek k šlabikáru (pri nástupe do školy v septembri) zdarma.

              Škola ponúka:

              1. vyučovanie anglického jazyka od 1. ročníka a druhého cudzieho jazyka  od 5. ročníka,
              2. zvyšovanie čitateľskej, finančnej a počítačovej gramotnosti žiakov,
              3. využívanie moderných učebných pomôcok, počítačovej techniky,
              4. prípravu žiakov na vedomostné súťaže, predmetové olympiády a testovanie T5, T9,
              5. výchovno-vzdelávaciu činnosť v čase mimo vyučovania,  starostlivosť o deti v ŠKD  počas ranných hodín od 6.30 do 7.30 hod., po vyučovaní do 16.30 hod.,
              6. kurzy plávania a lyžiarskeho výcviku,
              7. pobyty žiakov 1. stupňa v škole v prírode,
              8. činnosť žiakov v projektoch Environprojekt, Zdravie a bezpečnosť,  
              9. pestrú ponuku záujmového vzdelávania (jazykové, umelecké, prírodovedné, matematické, počítačové, športové, turistické a iné krúžky),
              10. dve telocvične, multifunkčné  ihrisko,
              11. poznávacie výlety,  exkurzie, besedy, prednášky,  
              12. absolvovanie praktického výcviku na detskom dopravnom ihrisku,
              13. spoluprácu s detskou organizáciou Fénix Poloniny,
              14. školské športové strediská zápasenia,
              15. spoluprácu  oblasti záujmového vzdelávania s Centrom voľného času Snina, SZUŠ Merlin, ZK Slávia Snina, Black Tiger Taekwondo klub Snina,
              16. rôzne formy enironmentálnych aktivít,
              17. mliekomat Rajo,
              18. zabezpečenie poskytnutia prvej pomoci automatickým externým defibrilátorom (AED) umiestneným vo vestibule školy.

              Legislatíva k zápisu:

              Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

              Zápis je určený pre deti narodené od 1. 9. 2015 do 31. 8. 2016. Ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2022 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

              Zákonný zástupca môže zapísať dieťa iba na jednu školu, spravidla na školu, ktorá je spádová s ohľadom na trvalé (prechodné) bydlisko dieťaťa. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na vzdelávanie. V tomto prípade oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

            • Lyžiarsky kurz Plejsy

            • Na svahoch lyžiarskeho strediska v Relax centre Plejsy, ktoré sa rozprestiera v severnej časti Krompašského vrchu, absolvovali v dvoch turnusoch lyžiarsky kurz žiaci 7. a 8. ročníka. Podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré. Lyžiarske svahy v okolí strediska sú pre žiakov primerané, vhodné pre  úplných začiatočníkov i pokročilých lyžiarov. Účastníkom lyžiarskeho kurzu pobyt spríjemnilo pekné ubytovanie i ďalšie priestory na oddych a tiež ústretovosť personálu.

            • Víťazstvo v projekte

            • V hlasovacom projekte Pohybom k zdraviu v programe Tesco „Vy rozhodujete, my pomáhame“ sme sa stali víťaznou školou. Získali sme finančnú podporu 1300 €, ktoré použijeme na zhotovenie workoutovej zostavy na školskom ihrisku.

              Ďakujeme všetkým, ktorí ste nás podporili a veríme, že využijete možnosť aktívne stráviť voľný čas cvičením v areáli našej školy.

               

            • Aktuálne zmeny v školskom semafore

            • V súvislosti s aktualizáciou Manuálu školský semafor a na základe vyhlášky 26/2022 ÚVZ SR, ktorá upravuje karanténu tried v škole dávame do pozornosti:

              • Naďalej ostáva v platnosti  povinnosť rodiča predkladať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov). Zákonný zástupca  predkladá vyhlásenie elektronicky cez Edupage. V prípade pozitívneho výsledku Ag samotestu žiak ostáva doma. Zákonný zástupca je povinný oznámiť túto skutočnosť škole a kontaktovať detského lekára, ktorý mu stanoví ďalší postup.
              • Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu, nejde do karantény. Do karantény ide žiak len v prípade, ak sa u neho prejavujú príznaky ochorenia COVID-19.
              • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.
              • Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len na základe Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti pre návštevníka. 
              • Školské aktivity možno uskutočňovať v súlade s podmienkami ustanovenými vo vyhláškach ÚVZ SR.

               

               

               

            • Oznam

            • V pondelok 21.2.2022 sa pre žiakov začínajú týždňové jarné prázdniny. Vyučovanie po prázdninách bude pokračovať v pondelok 28.2.2022.

              V termíne od 1.3. - 3.3.2022 sa uskutočnia triednické rodičovské združenia. Bližšie informácie Vám poskytnú triedni učitelia.

               

            • Aktualizácia informácií pre rodičov a žiakov 9. ročníka k prijímaciemu konaniu pre prijatie na stredné školy

            • 1. januára 2022 nadobudla účinnosť novela školského zákona, ktorá upravuje priebeh a organizáciu prijímacieho konania pre školský rok 2022/2023.

              • Zákonný zástupca vypĺňa len jednu prihlášku na vzdelávanie, na ktorej uvedie podľa záujmu najviac dva talentové a dva netalentové odbory.

              • Termín na podanie prihlášky na vzdelávanie v strednej škole  je pre všetky odbory vzdelávania (talentové i netalentové)  do 20. marca 2022. Ak zákonný zástupca podáva prihlášku elektronicky, prostredníctvom školského informačného systému ju zašle najneskôr do 14. marca 2022 základnej škole na potvrdenie hodnotenia. K prihláške pripojí povinné prílohy v zoskenovanej podobe a potvrdí podanie prihlášky.

              • Termín pre jednotlivé stredné školy na zverejnenie podmienok prijatia na štúdium v strednej škole je do 28. februára 2022.

              Usmernenie k prijímaciemu konaniu na stredné školy i ďalšie potrebné prílohy uvádzame nižšie. Proces podávania prihlášok koordinuje výchovná poradkyňa školy Mgr. Renáta Pargáčová.

              Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky najneskôr 5 dní pred termínom ich konania.

              Po absolvovaní prijímacích skúšok riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania dňa 18. mája 2022 a odošle uchádzačovi rozhodnutie o prijatí.

              Zákonný zástupca najneskôr 23. mája 2022 písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie (v prílohe usmernenia). Ostatné rozhodnutia o prijatí na odbory vzdelávania uvedené v prihláške strácajú platnosť.

              Zákonný zástupca sa môže proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy o neprijatí odvolať v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

            • Odznak všestrannosti

            • Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) je športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru v Slovenskej republike realizovaný na školách, zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov.

              Vďaka projektu si bude možné utvoriť komplexný obraz o pohybových schopnostiach mladej populácie, ako aj porovnať pohybové schopnosti mládeže na Slovensku a so zahraničím.
              Žiaci mali možnosť získať odznaky rôznych úrovní (bronzový, strieborný, zlatý).

              Do tohto projektu sa zapojili aj žiaci 6.A, ktorí si overili svoje pohybové schopnosti. Žiačka Dáša Karoľová získala za svoje výborné výkony strieborný odznak, ktorý dokazuje, že ju prevyšuje len 7% žiakov z celého Slovenska. Potvrdila tak, že má dobré predpoklady na úspešnú športovú budúcnosť.

              Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom. 

            • OZNAM

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              na základe rozhodnutia RÚVZ Humenné, prerušujeme prezenčné vyučovanie žiakov z dôvodu vysokej absencie a chorobnosti žiakov a zamestnancov školy.

              Žiaci prechádzajú na dištančné vzdelávanie, ktoré bude trvať do štvrtka 3. 2. 2022. Nástup žiakov na prezenčné vyučovanie bude v pondelok - 7. 2. 2022.

            • Karneval na ľade

            • Prvý polrok školského roka neoficiálne ukončuje obľúbený karneval, na ktorý sa tešia nielen mladší, ale i starší žiaci. Keďže protipandemické opatrenia neumožňujú zábavu všetkých masiek v spoločných priestoroch školy, ktorá býva spojená s hudbou a tancom, využili sme ľadovú plochu multifunkčného ihriska na karneval na ľade. Okrem prehliadky masiek tak všetci zúčastnení predviedli aj svoje korčuliarske zručnosti.

              Deti sa akoby šibnutím čarovného prútika postupne premieňali na najrozmanitejšie rozprávkové postavičky, zvieratká, rozličných zvláštnych tvorov či svojich obľúbených hrdinov. A veru, všetky masky boli krásne, zaujímavé i originálne. Vybrať tie, ktoré zaujali najviac, bolo pre porotu ťažké. Všetky masky dostali  po vyhodnotení sladkú odmenu, tie najúspešnejšie boli odmenené hodnotnými cenami.

              Karnevalový školský deň bol pekný a plný zábavy. Deti tak aspoň na pár hodín zabudli na svoje školské povinnosti.

              Karnevalové dopoludnie s maskami a program plný hier prebiehal pre „nekorčuliarov“ paralelne samostatne aj v jednotlivých triedach.

            • Kráľ a kráľovná ľadovej plochy

            • Mínusové januárové teploty prinášajú príležitosť vytvoriť ľadovú plochu na korčuľovanie. Naše multifunkčné ihrisko už viackrát privítalo obľúbencov tohto zimného športu, ktorý nielenže prospieva fyzickému zdraviu, ale prináša aj radosť a zábavu.

              Tretia januárová streda patrila korčuliarom našej školy, ktorí predvádzali svoje korčuliarske schopnosti a zároveň prežili príjemný športový deň.

              Šesťdesiatdva žiakov súťažilo o titul Ľadový kráľ a Ľadová kráľovná. Žiaci si porovnávali svoje korčuliarske zručnosti  na vopred pripravenej dráhe s prekážkami, ktorú mali absolvovať v čo najkratšom čase. Ľadovú súťaž spestrila príjemná hudba, teplé občerstvenie a krásne slnečné počasie.  Víťazi súťaže boli rozdelení do dvoch kategórií. Titul Ľadovej kráľovnej získala v kategórii mladšie žiačky Eliška Miková (III.A), v kategórii staršie žiačky Dominika Baranová (VII.B).  Ľadovým kráľom v kategórii starší žiaci sa stal Hugo Harmaňoš (VIII.A), v kategórii mladší žiaci  Pavol Andrejco (IV.C). Všetci súťažiaci dostali sladkú odmenu a tí najlepší získali pekné ceny, diplomy a víťazi aj korunu Ľadového kráľa a Ľadovej kráľovnej, ktorú im slávnostne odovzdala riaditeľka školy.

              Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, ktorí sa zapojili do súťaže a príjemne strávili čas na čerstvom vzduchu a všetkým organizátorom, ktorí sa podieľali na príprave.