• Novinky

            • Prváci na korčuliach

            • Naši prváčikovia v školských laviciach dlho neobsedeli. Mesiac september ukončili päťdňovým korčuliarskym kurzom na Zimnom štadióne v Humennom.

              Kurz sa uskutočnil pod vedením kvalifikovaných, vždy ochotných a milých inštruktorov, ktorí učili deti korčuľovať zábavnou formou.

              Mnohí z prváčikov sa postavili na korčule prvýkrát. Pokroky detí však boli viditeľné priamo pred očami. Rýchlo sa zdokonalili a ukázali, že sa to dá zvládnuť. A hlavne, urobili niečo pre svoje zdravie.

              Možno bolo korčuľovanie na ľade aj výzvou a nájdu sa medzi našimi školákmi aj takí, ktorí sa budú chcieť tomuto športu i naďalej venovať a rozvíjať ho.

               

            • Krása v kroji

            • D kroja je sviatok folklóru a krásy slovenských tradícií. Oslava tohto dňa spestrila aj vyučovanie v našej škole. Prváčikovia sa zapojili do ľudovej tančiarne na námestí, ktoré ožilo spevom, tancom a pestrými ľudovými krojmi. 

              Ľudovým tancom a piesňami sa na podujatí v meste prezentovali aj talentovaní žiaci našej školy.

            • Európsky týždeň športu

            • Ďalší ročník Európskeho týždňa športu sa uskutočnil v skvelej atmosfére. Všetci žiaci  a učitelia sa zapojili do športových aktivít, ktoré priniesli veľa pohybu a zábavy.

              Pravidelná pohybová činnosť má veľký význam pre naše zdravie, pohyb by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Preto pod hlavičkou #BeActivenaša škola registruje pohybové aktivity a pripája sa v rámci Slovenska k štyridsiatim krajinám Európy, ktorá oslavuje už 9. ročník Európskeho týždňa športu.

            • Ochrana života a zdravia

            • Ochrana života človeka a jeho zdravia integruje teoretické vedomosti a praktické zručnosti žiakov zamerané na ochranu v mimoriadnych situáciách. Zameriava sa na zvládnutie situácií vzniknutých živelnými pohromami, prírodnými katastrofami, ekologickými haváriami, dopravnými nehodami a podobne. 

              V rámci účelového cvičenia, ktoré sa konalo v prostredí Rybníkov v spolupráci s vedením Odboru krízového riadenia Okresného úradu v Snine sa pri plnení úloh naplno prejavila tímová spolupráca družstiev i celých tried žiakov 2. stupňa. 

              Víťazný putovný pohár Ochrany života a zdravia 2023 si odniesli žiaci 7. C triedy.

               

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Prvý deň nového školského roka je výnimočnou a nezabudnuteľnou udalosťou. Pre prváčikov je krokom do novej etapy života, ktorá prináša mnoho nového, nepoznaného.

              Škola je miestom, kde prežívame väčšiu časť dňa, preto je snahou školy, aby  sa v nej všetci žiaci cítili dobre, spokojne a bezpečne, aby rozvíjali svoje schopnosti, vedomosti, aby boli výsledky ich práce adekvátne ocenené.

              Prajeme všetkým žiakom veľa chuti do učenia, úspechov, šťastia, pevného odhodlania čo najlepšie prezentovať seba i našu školu.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

               

              otvorenie školského roka sa uskutoční 4. septembra 2023. Žiakov privítame na školskom dvore 9.00 hod.

              Všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú organizácie vyučovania, poskytnú žiakom a zákonným zástupcom žiakov 1. ročníka triedne učiteľky.

               

              Tešíme sa na Vás!

            • Slávnostné ukončenie školského roka

            • Posledný júnový deň v škole sa niesol v znamení slávnostného ukončenia školského roka 2022/2023. Je to deň, kedy sumarizujeme a hodnotíme uplynulých desať mesiacov školskej práce. Zároveň je to deň, keď zaznievajú slová vďaky, ocenenia a dojímavé slová lúčenia sa s našimi deviatakmi, ktorým prajeme veľa chuti, síl a odhodlania vzdelávať sa a pracovať na svojom rozvoji.

              Všetkým želáme krásny prázdninový čas, veľa slnka, bezstarostného oddychu a načerpanie síl a energie do nového školského roka.

            • Prekvapenie pre rodičov

            • Učiteľky 1. ročníkov pripravili so svojimi žiakmi pre ich rodičov milé prekvapenie. 

              Básničkami, tančekmi a pesničkami spoločne slávnostne ukončili prvý rok školskej dochádzky. 

              Pestrým kultúrnym programom umocnili dobrú náladu aj starší žiaci školy.

              Naši prváčikovia si s radosťou, niektoré s dojatím a slzičkou v oku, odniesli na dlhé letné prázdniny svoje prvé vysvedčenie.

               

            • Ochrana života a zdravia

            • Posledné školské dni pred odovzdávaním koncoročných vysvedčení strávili žiaci plnením športovo-vedomostných úloh v príjemnom prostredí našich Rybníkov v rámci účelového cvičenia Ochrany života a zdravia, ktoré sa konalo v spolupráci s Odborom krízového riadenia Okresného úradu Snina.

              Malí i veľkí žiaci si svoju šikovnosť, vedomosti  a zručnosti overili v takých disciplínach, ako je streľba zo vzduchovky, hod na terč, odhad vzdialenosti, viazanie uzlov, topografia, prekážková dráha, použitie hasiacich prístrojov, vedomostný test z regionálnych dejín či prírodovedy.

               Pri plnení úloh sa naplno prejavila tímová spolupráca družstiev i celých tried a tí najlepší si domov odnášali aj odmeny.

            • Botanikiáda

            • Dvanásty ročník Botanikiády niesol podtitul Voda, základ života. Hlavným cieľom projektu Botanikiáda je vzbudiť záujem talentovaných žiakov o oblasť botaniky prostredníctvom hravej formy súťaže. Do projektu Botanikiáda sa na našej škole zapojili všetci žiaci piateho ročníka. Najprv absolvovali školské kolo formou on-line testu. Dve najúspešnejšie žiačky školského kola Mária Dúcka a Sofia Kočanová sa zúčastnili 24. mája 2023 regionálneho kola v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
              Na žiakov čakali problémové úlohy na šiestich stanovištiach, ktoré boli rozmiestnené v celom areáli botanickej záhrady, nevynímajúc expozičný skleník, okolie bazénov či parenísk. Žiaci si overili aj svoje praktické zručnosti pri presádzaní rastliny Heliotropium - skrutec peruánsky, ktorú si odniesli domov. Spoznali nových kamarátov a zažili množstvo príjemných chvíľ a čo je najdôležitejšie spomedzi 70 súťažiacich patrili medzi najúspešnejších riešiteľov a boli ocenení diplomom a malými darmi.

            • Olympijský deň

            • Druhý ročník olympijských hier našej školy nadviazal na úspešné konanie minuloročnej športovej olympiády. Tohtoročnú súťaž odštartoval zapálením olympijského ohňa úspešný reprezentant slovenského futbalu a neskôr futbalový tréner pán Pavol Diňa.

              Na stupeň víťazov jednotlivých športových disciplín sa postavili najšikovnejší reprezentanti jednotlivých  tried – štátov.

            • Ďalší pekný úspech našej školy

            • Žiačky 5. ročníka Mária Dúcka, Natália Fedorcová, Júlia Kočanová, Sofia Kočanová a Antónia Kozejová nás úspešne reprezentovali v územnej súťaži Družstiev mladých zdravotníkov I. stupňa a získali 2. miesto.

            • Čas premien

            • Dievčatám 7. - 8. ročníka v rámci biológie v súlade s témou kultivovaného dospievania  pripravili MUDr. Jana Kulanová a MUDr. Diana Hrehová Kulanová zaujímavú besedu.

              Veríme, že toto stretnutie pomohlo dievčatám zorientovať sa v otázkach dospievania a uľahčí im vstup do novej etapy života.

              Obom lekárkam patrí úprimné poďakovanie za ich ústretovosť a profesionálny prístup.

            • Čítajme si

            • Celoslovenský detský čitateľský maratón, ktorý organizuje Linka detskej istoty, sa stal v našej škole neoddeliteľnou súčasťou aktivít, ktoré podporujú a zvyšujú záujem detí o čítanie kníh.

              V priebehu celého týždňa (22. 5. 2023 - 26. 5. 2023) každý žiak prečítal úryvok z knihy a tým sa aktívne zapojil do projektu „Čítajme si“. Každé dieťa zároveň dostalo knižnú informačnú záložku, na ktorej sú uvedené kontakty na Linku pomoci pre deti a mladých ľudí.

               V dnešnej pretechnizovanej dobe je pre deti často jednoduchšie a lákavejšie siahnuť po mobile či tablete ako po knihe. Tento projekt im pomáha uvedomiť si, že aj kniha môže mať v ich živote dôležité miesto.

              Čítanie kníh patrí k zmysluplnému vyplneniu voľného času. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť dieťaťu ponoriť sa do sveta fantázie,  ponúka tiež chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou a relaxovať. Umožňuje naberať množstvo informácií, inšpirácií či vedomostí.

            • Škola v prírode

            • Štvrtáci našej školy sa zúčastnili pobytu školy v prírode v prekrásnom prostredí Národného parku Muránska planina v Slovenskom raji. V ubytovacom zariadení penzión Suchá v obci Vernár prežili krásne chvíle plné radosti a spoločných zážitkov.

              V režime dní pobytu sa striedali vyučovacie aktivity s aktivitami animačného programu. Pobyt v škole v prírode potvrdil svoju zmysluplnosť. Všetky deti spoločne prekonali úskalia odlúčenia od rodičov, dokázali im svoju samostatnosť, vývinovú zrelosť a potvrdili im, že môžu byť na nich právom hrdí. Domov odchádzali s plným batohom nových zážitkov, videli kus našej krajiny a  získali devízu do života, ktorú nestratia.

               

            • Veľkonočné prázdniny

            • Oznamujeme žiakom a zákonným zástupcom,

               že od 6. apríla do 11. apríla 2023 sú veľkonočné prázdniny.

              Začiatok vyučovania je 12. apríla 2023 (streda).

               

              VESELÉ VEĽKONOČNÉ SVIATKY

            • Korčuliarsky kurz prvákov

            • Naši prváci absolvovali týždenný kurz korčuľovania na zimnom štadióne v Humennom.

              Mnohé z detí sa postavili na korčule prvýkrát a tento kurz bol pre ne veľkou výzvou. Iné sa zasa v korčuľovaní zdokonalili. Všetci s radosťou statočne „bojovali“ s ľadom a zároveň rozvíjali  svoje pohybové zručnosti.

              Tréneri HK Humenské levy sa deťom ochotne venovali a trpezlivo im pomáhali  prekonávať prvé prekážky na ľade. Deti robili výrazné pokroky a za krátky čas sa z nich stali šikovní korčuliari, ktorí nedočkavo čakali na každý nasledujúci deň, ktorý im priniesol ďalšie veselé zážitky.

              Záver kurzu sa niesol v znamení „olympijských hier“ s netradičnými športovými  disciplínami za účasti zástupcu primátora Ing. Štefana Janka, ktorý prijal pozvanie na toto podujatie a   prezidenta HK Mládež Snina pána Iva Miku, vďaka ktorému sa mohol korčuliarsky kurz zrealizovať.

              Všetkým prváčikom patrí veľká pochvala za výborné zvládnutie kurzu.

              https://youtu.be/5_V6q2JEq-Y

               

            • Oznam

            • Základné informácie pre rodičov a žiakov  9. ročníka k prijímaciemu konaniu na stredné školy pre školský rok 2023/2024

              1.januára 2023 nadobudla účinnosť novela školského zákona č. 415/2021 Z.z., ktorá upravuje priebeh a organizáciu prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024.

              • Zákonný zástupca vypĺňa len jednu prihlášku na vzdelávanie, na ktorej uvedie podľa záujmu najviac dva talentové a dva netalentové odbory.
              • Termín na podanie prihlášky na vzdelávanie v strednej škole  je pre všetky odbory vzdelávania (talentové i netalentové)  do 20. marca 2023. Ak zákonný zástupca podáva prihlášku elektronicky, prostredníctvom školského informačného systému ju zašle najneskôr do 14. marca 2023 základnej škole na potvrdenie hodnotenia. K prihláške pripojí povinné prílohy a potvrdí podanie prihlášky.

                 Proces podávania prihlášok koordinuje výchovná poradkyňa školy Mgr. Renáta Pargáčová.

              Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky najneskôr 5 dní pred termínom ich konania.

              Po absolvovaní prijímacích skúšok riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania do 19. mája 2023 a odošle uchádzačovi rozhodnutie o prijatí.

              Zákonný zástupca najneskôr 24. mája 2023 písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie. Ostatné rozhodnutia o prijatí na odbory vzdelávania uvedené v prihláške strácajú platnosť.

              Zákonný zástupca sa môže proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy o neprijatí odvolať v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.